Filistin Lideri Abbas: ´´Hitler Yahudileri sevmediği için değil sosyal rollerinde dolayı öldürdü´´

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçen ayın sonlarında Fetih Devrim Konseyi´ne yaptığı konuşmada, Yahudi karşıtı komplo teorilerinde bulundu.

Dünya
7 Eylül 2023 Perşembe

Yahudi gruplar, İsrailli yetkililer ve yabancı diplomatlar çarşamba günü Abbas'ın Nazi lideri Adolf Hitler'in Yahudilerden bir halk olarak değil, ‘tefecilik ve parayla uğraşmaları’ nedeniyle nefret ettiğini iddia ettiği konuşmasını kınadı.

Abbas konuşmasında, ‘‘Hitler'in Yahudileri Yahudi oldukları için öldürdüğünü ve Yahudilerden nefret ettiğini söylüyorlar. Bu doğru değil. Yahudilerle dinleri değil, sosyal rolleri nedeniyle savaştılar. Birkaç yazar bunun hakkında yazdı. Karl Marx bile bunun doğru olmadığını söyledi. Düşmanlığın bir din olarak Yahudiliğe değil, sosyal rolü için Yahudiliğe yönelik olduğunu söyledi’’ ifadelerini kullandı.

Abbas ayrıca, Aşkenaz Yahudilerinin Yahudiliğe geçen Orta Asyalıların torunları olduğunu ve bu nedenle Sami bir halk olmadığını, İsrail topraklarıyla hiçbir bağlantısı olmadığını savundu.

Almanya'nın İsrail Büyükelçisi Steffen Seibert çarşamba günü Abbas'ın sözlerini kınadı.

Seibert, ‘‘Başkan Abbas'ın Yahudiler ve Holokost hakkındaki son açıklaması, öldürülen milyonlarca erkek, kadın ve çocuğun anısına hakarettir. Filistinliler tarihsel gerçeği liderlerinden duymayı hak ediyor, bu tür çarpıtmaları değil”dedi.

Yahudi gruplar, ‘‘Abbas evrensel olarak kınanmalı ve derhal özür dilemelidir’’ dedi.

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) yaptığı açıklamada, ‘‘Abbas'ın Yahudileri suçlayan ‘Nazizm ile Siyonizm Arasındaki Gizli İlişki’ başlıklı 1984 yılındaki doktora tezinde savunduğu gibi Hitler'in altı milyon Yahudiyi öldürme motivasyonunu tekrar savundu. Abbas, Ortadoğu'daki tüm kargaşadan Yahudilerin sorumlu olduğunu söylüyor. Bu tür liderlik yalnızca şiddeti doğurur, ilerlemeyi değil. O bölgede barışa bağlı dünya liderleri Abbas'ın nefret dolu söylemini kınamalıdır’’ ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün