98 yaşındaki Alman, Nazi kampında cinayetlere yardım etmekten yargılanacak

Nazi toplama kampında gardiyan olarak çalışmakla suçlanan 98 yaşındaki Alman adam, 3.300 cinayete yardım etmekle suçlanıyor.

Dünya
6 Eylül 2023 Çarşamba

Associated Press'in haberine göre, Frankfurt'un kuzeyindeki Giessen kasabasındaki yerel savcılar, ismi Gregor F olarak açıklanan kişiyi Temmuz 1943'ten Şubat 1945'e kadar Berlin yakınlarındaki Sachsenhausen Toplama Kampında "SS muhafız ekibinin bir üyesi olarak binlerce mahkûmun zalimce ve kötü niyetli bir şekilde öldürülmesine destek vermekle" suçluyor. 

Associated Press haberinde, Ekim 2022'de psikiyatri uzmanları tarafından değerlendirilen Gregor F'ye verilen psikiyatrik raporun, kişinin 'kısıtlamalarla birlikte yargılanmaya uygun' olduğunu belirlediği ifadesi kullanıldı.

İlerlemiş yaşına rağmen suçların işlendiği sırada 21 yaşından küçük olması nedeniyle şüpheli, ikamet ettiği yer üzerinde yargı yetkisine sahip olan Hanau Bölge Mahkemesinde çocuk ceza hukuku kapsamında suçlanıyor. Alman basınında yer alan haberlere göre, Nazi suçlarından dolayı yetişkin olarak suçlanan şüpheliler genellikle suçun işlendiği yer üzerinde yetkili olan mahkemelerde yargılanıyor.

Savcılar ve soruşturmacılar hayatta kalan son Nazileri işledikleri suçlardan sorumlu tutmaya çalışırken, yaşamlarının sonuna yaklaşan şüphelilerin davaları daha yaygın hale geldi. Daha önce de Sachsenhausen'de gardiyan olan görev yapan Joseph Schütz cinayetlere iştirak etmekle suçlanmıştı. İşlediği suçlardan dolayı şimdiye kadar yargılanan en yaşlı Nazi kampı gardiyanı olan 101 yaşındaki Schütz, geçen yıl 3.518 mahkumun toplu katliamına suç ortağı olmaktan suçlu bulunmuştu.

Yetişkin olarak yargılanan Schütz'ün davası, Sachsenhausen'in bulunduğu Almanya'nın Brandenburg eyaletindeki bir mahkemede görüldü. Schütz, beş yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Nisan ayında temyiz beklerken 102 yaşında öldü. 2021 yılında o zamanlar 95 yaşında olan Irmgard Furchner, Stutthof toplama kampında sekreter olarak çalıştığı için 10 bin kişinin öldürülmesinde suç ortaklığı yapmaktan yargılandı.

Toplama kampı eski gardiyanı John Demjanjuk'un 2011 yılındaki mahkumiyeti, Nazi ölüm kamplarındaki gardiyanlarının belirli bir cinayete dair delil olmasa bile işledikleri suçlardan dolayı Alman hukuku kapsamında yargılanabileceğine emsal oldu. Alman hukukuna göre cinayet ve cinayete yardım suçlamaları zaman aşımına tabi değil.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün