İsviçre üniversitesi, Yahudi olmayan ´Yahudilik´ hocası arıyor

İsviçre´de bir devlet üniversitesi, ´Yahudi Çalışmaları Profesörü´ aradığını duyurdu. Ancak üniversite, açtığı pozisyon için tüm adayların Katolik olması gerektiğini belirtti.

Dünya
5 Eylül 2023 Salı

Zürih’in bir saat güneyinde yer alan Lucerne Üniversitesi, Teoloji Fakültesi kapsamında yer alan Yahudi Çalışmaları ve Teolojisi dersi için hoca aradığını duyurdu. Pozisyona getirilecek olan akademisyen, Yahudi çalışmaları eğitimi vermenin ve araştırma yapmanın yanı sıra Yahudi-Hıristiyan Araştırma Merkezi’ni de yürütecek.

Lucerne, bir devlet üniversitesi olsa da Katolik Kilisesi ile bağlantılı. Hristiyanlık dışındaki dinler, dersler kapsamında öğretildiği gibi, Katolik olmayan akademisyenler de konuk veya ziyaretçi öğretmen olarak ders verebiliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan üniversitenin Teoloji Fakültesi Dekanı Margit Wasmaier-Sailer, kısıtlamaların başvurunun ‘adil ve şeffaf’ olması adına Katolik Kilisesi tarafından koyulduğunu belirtti. Wasmaier-Sailer, “Teoloji Fakültesinin Yahudileri işe alması yasak olsa da biz Yahudiliği öğretmeye kararlıyız” dedi.

İsviçre Yahudi Cemaatleri Federasyonu Genel Sekreteri Jonathan Kreutner ise, günümüzde böylesine bir uygulamanın anlaşılabilir olmadığını belirtti. Kreutner, konuyu üniversite ile görüşmeye ve ortak bir çözüm bulmaya açık olduklarını söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün