Yahudi karşıtı afiş hazırladığı iddia edilen Bavyera Başkan yardımcısı görevinde kalıyor

Almanya´da Bavyera Başbakanı ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Markus Söder, okul yıllarında Yahudi karşıtı afiş hazırladığı iddia edilen yardımcısı Hubert Aiwanger´le ilgili kararını, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Dünya
4 Eylül 2023 Pazartesi

İddialara ilişkin olarak Söder, "Aiwanger’in görevinden alınması doğru olmaz" ifadesini kullandı. Söder Aiwanger'le kişisel olarak da görüştüğünü ve siyasetçinin bu görüşmede, afişi hazırlamadığını ya da dağıtmadığını inandırıcı bir biçimde ifade ettiğini kaydetti.

Yahudi karşıtı afişin hazırlandığı, Bavyera eyaletindeki lisedeki olayın üzerinden 35 yıl geçtiğini ve o zamandan bu yana benzer bir olayın yaşanmadığını da söyleyen Söder, "Bu kararı kolay vermedim. Herkesin hoşuna gitmeyeceğini de biliyorum" dedi. Söder, Aiwanger'i kaybettiği güveni yeniden kazanmak için çalışmaya çağırarak, bunun için Yahudi cemaatiyle de görüşmek zorunda olduğunu belirtti.

Söder, Aiwanger'e yönelik iddiaların ardından yanıtlaması gereken 25 soru göndermişti. Söder Aiwanger'in sorulara verdiği bazı yanıtların tatmin edici olmadığını da belirtti. Aiwanger sorulara yanıt verirken gençliğinde hatalar yaptığını ve bugün bunlardan pişmanlık duyduğunu belirterek, "Bu olay benim için önemli bir deneyimdi. Bende önemli bir zihinsel süreci tetikledi" ifadesine yer verdi.

Bavyera Eyaleti'nde 8 Ekim'de seçimler yapılacak. Söder, halihazırda koalisyon ortağı olan Özgür Seçmenler Partisi ile koalisyon hükümetini sürdürmek istediğini belirtti.

Alman hükümetinin Yahudi düşmanlığıyla mücadele sorumlusu Felix Klein ise yaptığı açıklamada, kendisine yöneltilen tepkilerin, medyada Yahudi karşıtı afişle ilgili çıkan haberler değil, Aiwanger'in suçlamaları ele alış biçimi olduğunu belirtti. Klein, "Aiwanger'in sadece Yahudi cemaatiyle görüşme yapması değil, Bavyera'daki Dachau (toplama kampı) gibi Yahudileri anma yerlerini de ziyaret ederek çalışmalarına destek vermesi, olumlu bir mesaj olur" dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün