İsrailli ve İranlı yönetmenlerden ortak film: İranlı kadın judocu Leila

Kısa süre önce Golda filmini çeken İsrailli yönetmen Guy Nattiv, İranlı yönetmen Zar Amir Ebrahimi ile İranlı kadın bir judocu hakkında film yaptı.

Dünya
1 Eylül 2023 Cuma

Tatami ismindeki, Dünya Judo Şampiyonası'na giden İranlı kadın judocu Leila ve antrenörü Maryam’ı anlatan filmde, yarışmanın ortasında Leila'ya sakat numarası yapıp kaybetmesini emreden bir ültimatom gelir. Kendisinin ve ailesinin özgürlüğü tehlikede olan Leila imkânsız bir seçimle karşı karşıya kalır. Leila ya yaralı numarası yaparak İran rejimine itaat etmelidir ya da meydan okuyup altın için savaşmalıdır.

Hollywood Reporter'a röportaj veren Nattiv, iki Ortadoğu ülkesi arasındaki gerginliğe rağmen anlatılması gereken bir hikayeleri olduğunu belirtti.

Nattiv, ‘‘Filmimizin hikayesi, zorunlu başörtüsü uygulamasına ilişkin özgürlük protestoları sırasında ve İran ahlak polisi tarafından dövülerek öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini'ye atıfta bulunuyor. Hikâyeyi anlatmanın ani aciliyetini hissettik. Filmin setindeki tüm İranlılar Leila'nın başörtüsünü çıkardığı sahneyi çekerken duygusallaştı’’ dedi.

Ebrahimi, Tatami'yi düzenlemek için ilk kez İsrail'e gittiği zaman duygusallaştığını ve İsrail'de kendini evinde hissettiğini ifade etti.

Tatami, dünya prömiyerini Eylül ayında Venedik Film Festivali'nin Orizzonti yarışmasında yapacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün