Kahire Genizası´nın bulunduğu sinagog restore edildi

Yahudi cemaati belgelerinin hazinesi olan Kahire Genizası´nı barındırmasıyla ünlü Ben Ezra Sinagogu, kapsamlı bir restorasyon projesinin ardından perşembe günü Mısır´da yeniden açıldı.

Dünya
1 Eylül 2023 Cuma

Mısır kabinesinin internet sitesinden yer alan açıklamaya göre, yenileme projesinde tavan onarımı, taşların temizlenmesi ve aydınlatma sisteminin bakımı da dahil olmak üzere mimari restorasyon çalışmaları yapıldı.

Mısır Turizm Bakanı Ahmed Issa, ‘‘Ben Ezra Sinagogu Mısır'daki en önemli ve en eski sinagoglardan biri’’ dedi.

Ben Ezra Sinagogu'nun 882'de yapıldığına inanılıyor. Adını ise bilgin İbrahim İbn Ezra'dan alıyor.

Sinagog yüzyıllar boyunca birçok yangına maruz kaldı ve birkaç kez restore edildi.Mevcut binanın büyük ölçüde 1890'larda inşa edildiğine inanılıyor.

Yahudi Bilgin Solomon Schechterüst Kahire Gezinası belgelerini (eskimiş ve aşınmış İbranice metinlerin dini törenle gömülmeden evvel saklandığı yer) 1896'da sinagogun kadınlar bölümündeki bir duvarın arkasındaki çatı katı benzeri bir açıklıkta keşfetti.

Takip eden 100 yıldan fazla bir süre içinde tarihçiler, Yahudi topluluğun yaşamı ve faaliyetleri hakkında eşi görülmemiş belgeleri incelediler. Materyal o zamandan beri dünya çapında yaklaşık 70 kurum ve koleksiyona yayıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün