Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattı projesi bir kez daha masada

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ekibinden Avrupa´nın Rusya´ya olan doğalgaz bağlılığını azaltacak ve İsrail´in doğalgaz ihracatının arttıracak seçenekler bulması talimatı verdi. Seçenekler arasında ön plana çıkan yer ise Türkiye oldu.

Toplum
29 Ağustos 2023 Salı

Plana göre İsrail’in Leviathan sahasından çıkan doğalgaz, boru hattıyla Türkiye'ye sonrasında ise Güney Avrupa ülkelerine yönlendirilecek. Bu girişimle, Avrupa’nın Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığı azalacak.

İsrail doğalgaz sektöründen üst düzey bir yetkili, "Türkiye, hem kendi doğalgaz tüketimi hem de Avrupa'nın güneyindeki ülkelere uzanan bir sevkiyat yolu olması nedeniyle büyük ilgi görüyor" dedi.

Netanyahu’nun bu girişimi, Enerji Bakanı Yisrael Katz, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi’nin katıldığı bir toplantıda görüşüldü.

Türkiye yıllardır boru hattını inşa etmesi için İsrail’e baskı yapıyor. Ancak İsrail bu hareketin Türkiye'nin komşuları Kıbrıs ve Yunanistan sularından geçeceği için ilişkilerine zarar verebileceğinden endişe ediyordu.

Netanyahu, Türkiye ile aralarındaki ilişkilerin ısınmasının ortasında önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazırlanıyor. Başlangıçta 28 Temmuz için planlanan toplantı, Netanyahu'nun geçen ay kalp pili takmasının ardından ertelenmişti.

Hem Netanyahu hem de İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Türkiye'nin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından Erdoğan'ı tebrik ederek iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmüşlerdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün