İsrail´de kadınların ayrımcılığı hükümetin yeni bir dini amacı mı?

Elda SASUN Dünya
23 Ağustos 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Aşdod'dan Tiberias'a giden bir otobüste kadınların dışlanmasına ilişkin utanç verici olay, İsrail basınında geniş yer aldı.

Yolcular arasındaki kızların örtünmelerini ve aracın sonuna gitmelerini isteyen otobüs şöförü büyük tepkilere yol açtı.
Bir grup arkadaşlarıyla deniz kenarına gitmeyi planlayan Shaked'in annesi yaşananları şöyle anlattı: "Aşdod'dan 885 numaralı hattın sürücüsü, kızım ve arkadaşlarından üstlerini örtmelerini ve otobüsün sonunda oturmalarını istedi. Ayrıca çocuklara, kendilerini sarmaları için battaniyeler verdi.”
Aktarılanlara göre, otobüse bindiklerinde şoför kızlara arka tarafına geçmelerini, üstlerini örtmelerini istemiş ve erkek yolcuları onlardan ayırmış. Şoförün yayınlanan kayıtlarında, "Evinizde dindar kimse yok. Bir kibutzda yaşıyorsunuz, dünyadan kopuksunuz. Bir Yahudi ülkesinde yaşıyorsunuz ve burada insanlara saygı duymak zorundasınız" dediği duyuldu. Yine benzer bir olay da, Aşdod'da Electra-Afikim şirketinin 86. hattındaki bir yolcu, sürücüden bu hattın ultra-Ortodoks erkekleri ayrı plaja götüren bir hat olduğu için arabaya binmemesi yönünde talimat aldı.

İsrail basınında, son haftalarda, toplu taşıma araçlarında kadınların dışlandığı veya aşağılandığına dair bir ihbarın alındığı gün geçmediği bildiriliyor. Otobüsleri işleten firmalar kınıyor, Ulaştırma Bakanlığı asi sürücüleri ihbar ediyor ve şikayetleri soruşturma sözü veriyor ama öyle görünüyor ki toplu taşımada kadın istismarı doğrudan dini kanunların siyasi düzlemden aldığı meşruiyetten etkileniyor.

Muhalefet lideri Lapid: "Kadınların dışlanması hükümetin politikasıdır”
Kadınların kamusal alanda ayrımcılığa uğradığı ve dışlandığı bir dizi olayın ardından Knesset tatilde olsa da, bir tartışma başlatan muhalefet lideri, koalisyonu bu olaylardan dolayı suçladı: "Bu, kadın düşmanlığı buzdağının sadece görünen kısmı… Reklam panolarından kadınların silinmesi, kamusal alanlarda ayrımcılığın yasalaştırılması, burada Knesset'te bile kadınların girmesine izin verilmeyen konferanslar düzenlenlenmesi... Bütün bunların şu anda oluyor olması tesadüf değil” dedi.

33. haftasına giren protesto gösterilerinde de konuşan Lapid, “Demokrasi ve ümit sizlerle kazanacak, sonuna kadar vazgeçmeyeceğiz” sözleryle katılanların yanında yer aldı.

Kaynak: YNET ve Kanal 13

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün