Auschwitz Müzesinden, X´teki ´bloklama´ özelliğini kontrol altına alan Musk´a eleştiri

Dünya
23 Ağustos 2023 Çarşamba

Milyarder iş insanı Elon Musk, cuma günü yaptığı açıklamada, Auschwitz Müzesinden yapılan eleştiri üzerine, daha önce Twitter olarak bilinen sosyal medya platformundaki diğer kullanıcıları engelleme yetisini ciddi şekilde azaltacağını söyledi.

Musk, başkanı olduğu elektrikli otomobil şirketi Teslas'ın sahipleri tarafından yönetilen bir hesaptan X ile ilgili bir gönderiye yanıt vererek, doğrudan mesajlar dışında "engelleme" özelliğinin kaldırılacağını söyledi. Daha fazla ayrıntıya girmeden ''Hiçbir anlamı yok ”diye yazdı.

Duyuru, engellemenin Nazi toplama ve imha kampında "acı çeken ve öldürülen insanların anısını korumanın bir yolunu sağladığını" söyleyen Auschwitz-Birkenau Müzesi tarafından eleştirildi. Programı "pratik bir önlem" olarak tanımlayan müze, düşmanca açıklamalara ilişkin şikayetlerinin de yanıtsız kaldığını ifade etti.

Müze, "Auschwitz kurbanlarını anma gönderilerimizin altında yer alan Yahudi karşıtı ve Holokost inkarcı yorumları ele almamak, onların anısını incitici bir davranış olur. İnkar ve nefreti teşvik eden kullanıcıları engellemeyi seçtik. Bu karar, misyonumuza olan derin bağlılığımızdan kaynaklanıyor. Bunu yapmak için güvenli bir alana ihtiyacımız var” dedi.

Müze, ifade özgürlüğü argümanlarına sert bir karşılık vererek, "kurbanların anısını kötüye kullanmaya çalışanlarla" etkileşim kurmanın değerlerine aykırı olduğunu belirtti.

“Bu kişiler müzakere etmeye çalışmıyor; acı çektirmeyi amaçlıyorlar. Bu bağlamda engelleme, bu zararlı seslerin hafızaya yönelik tekrarlayan saldırılarında ısrar etmemelerini sağlamak için gerekli bir adım” diyen müze yetkilileri, sosyal medya sitelerinin "nefret söylemine aktif olarak karşı koyma ve normalleşmesini durdurma" konusunda önemli ahlaki sorumluluğu olduğunu da sözlerine ekledi.

Duyurulan hareket, Musk'ın Yahudi gruplardan gelen ihbarları harekete geçirmek için uyguladığı en son değişiklikti ve eskiden Kanye West olarak bilinen rapçi Ye'nin antisemitizm nedeniyle sekiz ay önce askıya alınana hesabının aktif durumuna getirilmesinden sonraki haftalarda gerçekleşti.

Musk, geçen Ekim ayında Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldığından beri binlerce çalışanı kovmuş ve içerik denetimini kesmişti.

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabı aralık ayında yeniden etkinleştirildi, ancak Trump henüz platforma geri dönmedi.

Geçen ay, Musk ve yeni CEO'su Linda Yaccarino, Twitter'ın X olarak yeniden markalaştırılacağını duyurup kullanıcıların sosyalleşmenin yanı sıra tüm mali durumlarını halletmelerine olanak tanıyan bir "her şey uygulaması" haline geleceğini açıklamıştı. Bu değişimde dünyaca mavi kuş beyaz bir X harfiyle değişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün