Yargı reformunun durmasını isteyen koalisyon üyeleri artıyor

Likud partililer Başbakan´ın fırtınayı dindirmesini beklerken ultra-Ortodoks partiler, askerlik yasa tasarısına odaklanmak istiyor.

Dünya
23 Ağustos 2023 Çarşamba

İsrail'de koalisyonunun gittikçe daha az üyesi hem ultra-Ortodoks partileri tatmin edecek bir askerlik yasa tasarısını ve yargı seçim komitesi tasarısını kanunlaştırıp hem de parlamentonun kış oturumundan sağlam bir şekilde çıkacaklarına güvenmekte. 

Buna, daha geniş bir fikir birliği oluşturma çabasıyla, tartışmalı yargı tasarısının ertelenmesini de içerecek bir uzlaşma üzerinde çalıştığı iddia edilen Binyamin Netanyahu da dahil. 

Bu, yargıda değişiklik yapması, yasama-yürütme ve yargı güçleri arasındaki dengeyi yeniden kurması için mevcut hükümeti iktidar partisi olarak seçen sağcı seçmenler açısından sancılı bir taviz olabilir. 

Haredi (ultra Ortodoks) partiler de Netanyahu'nun yargı tasarısını ertelemesini istiyor. Fakat onların talebinin arkasındaki sebep, yeşiva öğrencilerine askerlik görevinden kapsamlı muafiyetler sağlayacak olan zorunlu askerlik tasarısına odaklanmak. 

Bu nedenle Netanyahu'nun etrafı onu fırtınayı dindirmek için yargı reformunu ertelemeye çağıran Likud üyeleri de dahil olmak üzere, tasarının zamanlamasını yeniden değerlendirmesini isteyen ortak ve bakanlarla çevrili. 

Bir Likud partili İsrael Hayom gazetesine yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanı Yariv Levin'e, kendi bakanlıklarımız pahasına, yargı reformuna odaklanması için yedi ay süre verdik. Şimdi biraz yavaşlatma sırası onda," ifadelerini kullandı. 

Bunun yanında Netanyahu bu adımın koalisyonda istikrarsızlık yaratacağı konusunda endişeli. 

Hem Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir hem de Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, manevra için pek yer bırakmayarak, reformun sonuca ulaşacağı konusunda yemin etmişlerdi. Hatta ikili, sürecin engellenmesi halinde koalisyondan ayrılacakları konusunda tehditte bulunmuştu. 

Buna rağmen son yapılan anket sonuçları yeni bir ulusal seçim yapıldığı takdirde kendilerini muhalefet saflarında bulacaklarını gösterdiğinden dolayı, ikilinin tehditlerini yerine getirmeleri pek de olası görünmemekte. 

Levin, reform desteklenmediği takdirde adalet bakanlığından ayrılacağını belirtti. Fakat Likud'dan ayrılıp ayrılmayacağı veya koalisyona herhangi bir şekilde zarar verip vermeyeceği konusunda yorum yapmadı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün