İsrailli arkeologlar İsrail topraklarında keşfedilen en eski kapıyı buldu

İsrail´in güneyindeki Kiryat Gat yakınlarında yapılan kazılarda 5.500 yıllık bir şehir kapısı ortaya çıkarıldı ve arkeologlar bunun İsrail´de keşfedilen en eski kapı olduğunu belirttiler.

Dünya
15 Ağustos 2023 Salı

Kapı, Intel fabrikasına su tedarik edecek olan Mekorot Su Şirketi tarafından su borusu döşenmeden önce keşfedildi. Kapının tarihi yapılan hesaplara göre MÖ 3.300 civarında erken Tunç Çağı'na dayanıyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu kazı müdürü Emily Bischoff, “İlk kez Erken Tunç Çağı'na tarihlenen bu kadar büyük bir kapı ortaya çıkarıldı. Kapıyı ve sur duvarlarını inşa etmek için uzaktan taş getirilmeli, kerpiç yapılmalı ve sur duvarları yapılmalıydı. Bu sadece bir veya birkaç kişi tarafından yapılmış olamaz. Bu kapı, kentleşmenin başlangıcını temsil ediyor”ifadelerini kullandı.

İsrail Eski Eserler Kurumu'nun dönem araştırmacısı Martin-David Pasternak, "Şehre girmek isteyen tüm yoldan geçenlerin, tüccarların veya düşmanların bu etkileyici kapıdan geçmiş olması muhtemel. Kapı sadece o zamanki yerleşimi savunmakla kalmadı, aynı zamanda siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan iyi organize edilmiş önemli ve güçlü bir yerleşime girildiği mesajını da iletti’’ dedi.

İsrail Eski Eserler Kurumu tarafından son yıllarda yapılan kapsamlı kazılar, kentleşmenin başlangıcının MÖ 3 binli yılların sonunda olduğu kanaatindeydi. Ancak son yapılan kazılar bu sürecin MÖ 3 binli yılların daha erken dönemlerinde başladığını gösterdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün