Birçok İsrailli yargı krizi nedeniyle ülkeyi terk etmeyi düşünüyor

İsrail´de hükümetin, yargıdaki kontrolünü artırmaya yönelik adımına karşı yüzbinlerce kişi protestolara devam ederken, yapılan son araştırmalara göre birçok İsrail vatandaşı başka ülkelere gitmeyi düşünüyor.

Dünya
15 Ağustos 2023 Salı

İsrail’de ülke değiştirmeye yardımcı olan şirketler başvurularda artış olduğunu belirtiyor.

Yüksek yargıdaki değişikliklerin gelecekte getirebileceği ekonomik etkiler ve ülkedeki hayat pahalılığı gibi etkenlerin de başvuruları artırdığı kaydediliyor. Bir ankete göre her üç vatandaştan biri ülkeyi terk etmeyi düşünüyor. Protestocular halen yeni yasaların geri alınabileceğini umarken, aralarından birçoğu da ya kendilerinin ya da yakınlarının göç etme ihtimalini değerlendirdiğini söylüyor.

Ocean Relocation isimli şirketin sahibi Shay Obazanek, “Süreç hakkında bilgi almaya çalışan insan sayısında büyük bir artış var. ‘Başka bir ülkeye taşınmak istiyoruz, nereden başlamamız lazım?’ sorusuna yanıt arıyorlar” diyor.

Portekiz merkezli şirkette benzer bir iş yapan Ruth Nevo da ilk kez İsrailli müşterileri olmaya başladığını söylüyor:

Nevo, “Bu gerçekten delice, yıllarca tek bir telefon almamışken, şimdi günde 25 kişi bu şekilde bizimle temas kuruyor ve bilgi almak isteyenler, gerçekten çok iyi eğitim almış kişiler. Hukukçulardan, hakimlerden, polislerden, akademisyenlerden ve internet teknolojileri konusunda uzmanlardan bahsediyorum. Ülkelerinde olanlar konusunda çok endişeliler” dedi.

İsrail’den başka ülkelere yaşanan beyin göçünün en önemli örnekleri sağlık sektöründe yaşanıyor.

İsrail’in önde gelen radyoloji bölümü profesörlerinden Dr. Hoffman da göç etmek isteyenlerden biri. Hoffman İngiltere’ye taşınmaya hazırlanıyor.

Hoffman yaptığı açıklamada, “Her cumartesi akşamı Tel Aviv merkezinde büyük protesto yapılıyor. Protestolara katılmak gibi bir alışkanlığımız yoktu ama ülkemizi kaybettiğimizi düşündüğümüz için buna zorunlu hissediyoruz. İşten bir yıl ara alarak Londra’ya gideceğim. İsrail dışında yaşayabilir miyim bunu göreceğim. Durum daha kötü olursa ki her geçen gün kötüye gidiyor, kendimize yaşayacak yeni bir yer bulacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: bbc.com

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün