Moris Bencuya ismi Havralar Meydanında ölümsüzleşti

Toplum 1 yorum
9 Ağustos 2023 Çarşamba

Mayıs ayında kaybettiğimiz, İzmir’in saygın iş insanı ve büyük hayırseveri, Yahudi Cemaati eski başkanlarından, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı Moris Bencuya’nın ismi artık Havralar Meydanında yaşayacak.

Havralar Meydanını ve Moris Bencuya’nın isminin ölümsüzleşmesini sürecini İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Genel Koordinatörü Nesim Bencoya aktardı:

2020’de Havralar Bölgesi olarak bilinen eski Yahudi mahallesinin merkezindeki iki binanın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılması sonucunda hatırı sayılır boyutlarda boş bir alan oluştu. Üç sinagogun cephesi bu alana baktığı gibi, tam arkalarında ve yanlarında çok yakın mesafede üç sinagog daha bulunur.

Boş alandan bu tarihi sinagoglara bakıldığında, yakın mesafede bulunan tarihi Kestanepazarı Camiinin minaresi de açıkça görülüyordu. Bu manzarayı gördüğüm anda, alanın ‘Havralar  Meydanı’ olarak adlandırılacak bir meydana dönüştürülmesi fikri kafamda oluştu. Bundan daha doğal bir şey düşünülemezdi. Üstelik sinagoglar ve caminin aynı resimde görülmesi bölgede  geliştirmeyi istediğimiz çok kültürlülük ruhu ile çok uyumluydu.

2020 yılında Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre Birimine önerdiğim Havralar Meydanı Projesi, personel değişimler ve bu projenin sorumlusu olan dairenin kapatılması nedeniyle bir süreliğine dondu; üç yıl sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi tarafından gerçekleştirildi.

Artık havralarımızın da bir meydanı var. Meydanın adının Moris Bencuya – Havralar Meydanı olarak kesinleşmesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in önerisiydi ve Moris Bencuya gibi bir hayırseverin adının bu meydana bağlanması kentimiz için ayrıca önemli oldu.

En son hangi kamusal alana Yahudi karakteri taşıyan  bir ad verilmişti bilmiyorum, ama Havralar Meydanı, üç yıllık bir uğraşıdan sonra cemaatimiz ve kültür mirasımız için elde edilmiş büyük bir prestij ve sürdürülebilirlik unsuru oldu. Artık eski Yahudi Mahallesinde hem Havra Sokağından hem de Havralar Meydanından söz edebileceğiz.

Hayata kazandırılan sinagogları, Havra Sokağı ve Havralar Meydanı ile oluşan bir kültür mirası mahallesinin kültürel ve turistik açıdan kentimiz ve dünya mirası için de önemi artmış oldu.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün