´Uzun Ömür Genleri Projesi´ araştırmasına konu olan Louise Levy 112 yaşında hayatını kaybetti

New York eyaletindeki yaşayan en yaşlı kişi unvanına sahip ve uzun ömürlü Aşkenaz Yahudileri genetik araştırmasının katılımcısı Louise Levy 17 Temmuz´da Connecticut eyaletinin Greenwich şehrinde 112 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
2 Ağustos 2023 Çarşamba

Uzun hayatı boyunca iki küresel pandemi yaşamış olan Levy, 1998'de Bronx'taki Albert Einstein Tıp Okulu Yaşlanma Araştırması Enstitüsü tarafından bir çalışma için görevlendirilen 95 yaş ve üzeri yüzlerce Yahudi'den biriydi. Üyelerinin aralarında Holokost kurtulanları da bulunan araştırma grubu, homojen bir grup olması sebebiyle seçilmişti. 

Uzun Ömür Genleri Projesi, insanların 100'lü yaşların ilerisine kadar yaşamasını sağlayan 'iyi' genleri araştırmayı hedeflemekte. Projenin İsrail doğumlu direktörü Nir Barzilai, proje web sitesindeki açıklamasında, "Umarım bizim ömrümüz süresinde tıbbı yaşa bağlı hastalıkları önlemek için kullanabilecek ve yaşam kalitemizi artırabileceğiz. Bence bunu gerçekleştirmek bilim insanları olarak bizim yükümlülüğümüz" diyor. 

Araştırmanın şimdiye kadar elde ettiği bulguların arasında uzun yaşamla ilişkilendirilmekte olan kolesterol genlerindeki ve bir büyüme hormonu genindeki mutasyonlar ve uzun yaşamanın büyük ihtimalle kalıtımsal olduğunun kanıtları bulunuyor. Yaşlarına rağmen, araştırmaya dahil olanların çoğu, çok daha genç yaşta ölmüş kişilere göre daha çok sigara içiyormuş, daha az spor yapıyormuş ve daha kiloluymuş. Örneğin, Levy 55 yaşına girdiği 1965 yılına kadar sigara içiyordu. 

Fakat Levy bir röportajda aile geçmişinin uzun bir hayatı garantilemediğini ifade etmişti. Levy New York DailyNews'a "Annem hiçbir zaman çok sağlıklı bir kadın değildi" demişti. Levy'nin babası kanserden, tek kardeşi Ralph ise 1933 yılında 34 yaşındayken tüberkülozdan ölmüştü. 

Levy uzun yaşamasını çoğunlukla günde bir kadeh şarap içmesine ve düşük kolesterollü diyetine bağlar, hiçbir zaman şekerli yiyecekler yemediğini ve her gün öğlen yemeği olarak yoğurt yediğini eklerdi. Bunun yanında ailesi, hayatı olduğu gibi son derece soğukkanlılıkla alma konusundaki olağanüstü yeteneğinin uzun yaşamasında rol oynamış olması gerektiğini düşünüyor. Levy bir röportajda da kendisi için en önemli değerlerin dürüstlük, sadakat ve başkalarına yardımcı olmak olduğunu ifade etmişti. 

Şu anda dünyada, Japonya'da Levy ile tam da aynı günde yani 1 Kasım 1910 tarihinde doğmuş bir kişi dahil olmak üzere, 23 'süper asırlık' (110 yaş ve üzeri) kişi bulunmakta. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün