ABD´deki Seküler Yahudilerin %70´i, Avrupa´dakilerin %50´si Yahudi olmayanlarla evli

Yahudi Politika Araştırmaları Enstitüsü (JPR) tarafından hazırlanan ´Yahudilerin ve Yahudi Olmayanların Evlilikleri: Küresel Durum ve Anlamı´ başlıklı raporda küresel Yahudi nüfusunun %95´ini kapsayan ülkeler arasındaki karışık evliliklerin yaygınlığını incelendi.

Dünya
1 Ağustos 2023 Salı

JPR’nin Kıdemli Araştırma Görevlisi ve Direktörü Dr. Daniel Staetsky’nin, Yahudi topluluklarındaki karışık evlilikler hakkında yazdığı kapsamlı raporda önemli bulgular arasında şunlar yer alıyor.

1. Gelenekçiliğin etkisi: Rapor, en düşük oranda karışık evlilik yapan Yahudi nüfusunun en yüksek dindarlık ve gelenekçilik seviyelerinde olduğunu ortaya koyuyor. 

2. Avrupa ve ABD'de Evlilikler: Avrupa ve ABD'deki Yahudiler, karışık evliliklerin en yüksek yaygınlığını gösteriyor. ABD'deki seküler Yahudilerin yaklaşık %70'i ve Avrupa'daki Yahudilerin neredeyse %50'si Yahudi olmayanlarla evli.

3. Avrupa'daki farklı kalıplar: Rapor, tek bir Avrupa modelinin aksine, Diaspora toplulukları arasında en yüksek (Polonya) ve en düşük (Belçika) karışık evlilik oranlarının Avrupa'da bulunduğunu ortaya koyuyor.

4. Amerikan Yahudileri ve evlilikler: Amerikan Yahudileri karışık evliliklerde dünya sırlamasında ortalarda yer alıyor.

5. Doğurganlık: Diasporadaki Yahudi topluluklarında evlilikler fazla olsa da düşük doğurganlık büyük bir endişe kaynağı. Ancak İsrail nispeten yüksek doğurganlık oranlarıyla bir istisna olmaya devam ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün