Roman Lider, ´´AB Çingenelere karşı ırkçılığı yasaklamalı´´

Alman Çingeneler ve Romanlar Merkez Konseyi Başkanı Roman Rose, AB´nin perşembe günü ´Çingene ve Roman Soykırımını Anma Günü´nde yaptığı açıklamada, antisemitizmin yanı sıra ´antiziganizm´ olarak bilinen Çingene karşıtlığını yasaklamaya çağrısı yaptı.

Dünya
1 Ağustos 2023 Salı

Başkan Rose, ‘‘Aşırı sağcılar Romanlara ve Çingenelere saldırılarda bulunuyor. AB'nin amacı antisemitizmin yanı sıra antiziganizmi de yasaklamak olmalı’’ ifadelerini kullandı.

Rose, ayrıca Romanlara yönelik saldırıları araştırmak için ülke çapında bir izleme merkezinin kurulması için çağrıda bulundu.

Naziler tarafından Yahudiler gibi ‘ırksal olarak aşağılık’ olarak kabul edilen Romanlar, Hitler rejimi altında zulme uğramıştı.

ABD Holokost Anıt Müzesi'ne göre, Nazi yetkilileri, Romanları, zorla çalıştırdı, hapsetti, kısırlaştırdı. Naziler, on binlerce Romanı Auschwitz, Belzec, Sobibor ve diğer toplama kamplarında öldürdü.

Nazilerin kurban ettiği Romanların tam sayısı belirlenemedi. Tarihçiler, bugüne kadar mevcut olan kanıtlara dayanarak, Nazilerin ve müttefiklerinin II. Dünya Savaşı sırasında en az 250 bin Avrupalı Roman öldürdüğünü tahmin ediyor. Bazı bilim insanları ise, ölü sayısının yaklaşık 500 bin olduğunu ifade ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün