İsveç´te Tevrat yakılmasını onay

Stockholm polisi, 50´li yaşlarındaki bir kadına cuma günü İsrail Büyükelçiliği dışında halka açık alanda Tevrat yakılmasına izni verdi.

Dünya
28 Temmuz 2023 Cuma

Kadın bu eyleminin İsveç'te sistematik olarak ihlal edilen çocuk hakları nedeniyle olduğunu belirtti.Cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşmesi planlanan eyleme 4 kişinin katılması bekleniyor.

Polisin basın sözcüsü Mats Eriksson, olası endişeleri gidermek ve güvenliği sağlamak için organizatör ve İsrail büyükelçiliği ile görüştüklerini açıkladı.

İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanı Ofir Sofer, kadının Yahudi halkının kutsal kitabını yakma niyetini şiddetle kınadıklarını ifade etti. Sofer, olayı “utanç verici” olarak nitelendirirken Tevrat'ın kutsal değerini düşürdüğünü ve dünya çapındaki Yahudilere zarar verdiğini belirtti.

Bakan Sofer, Stockholm'deki yetkililerin planlanan kışkırtıcı olayı iptal etmeye çağırarak dini duygulara saygı göstermenin önemini vurguladı.

İsveç'teki Yahudi cemaatinden bir yetkili perşembe günü Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte, ‘‘Ne yazık ki, Kur'an ile başlayan ve Tevrat ile biten kutsal kitapların yakılması orman yangını gibi yayılıyor. Bu sadece dikkat çekmeye çalışan bir kadın, aklı başında değil. Umarım kitabı gerçekten yakmaz. Bu davada ifade özgürlüğünün olmadığını açıklığa kavuşturmak için polisi göreve çağırıyoruz’’ dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün