İsrail´de yargı reformu oylaması, kaosu ateşledi

İsrail´de tartışmalı yargı reformunun ilk oylamasının Knesset´te kabul edilmesinin ardından, ülkede halk sokaklara döküldü.

Dünya
12 Temmuz 2023 Çarşamba

İlk oylamadan geçti

Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki denetiminin kısıtlanması ve kabinenin yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeren yasa düzenlenmesinin ilk maddesi pazartesi yapılan ilk oylamada 56’ya karşı 64 oyla kabul edildi. Tasarının yürürlüğe girmesi için mecliste iki oylamadan daha geçmesi gerekiyor.

Gösterilerin fitili ateşlendi

Gelişme, ülke çapında protestoların fitilini bir kez daha ateşledi. Meclis Genel Kurul Salonuna girmeye çalışan bir grup göstericiye güvenlik güçleri müdahale etti. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, muhalif milletvekillerini, protestocuları meclis binasına almakla suçladı. Göstericiler, salı sabahı, Ben Gurion Havalanı ve otoyollar olmak üzere sokaklara döküldü, kavşaklarda lastikler yaktı.

Harari’den sert eleştiri: “Kırmızı çizgimize ulaştınız”

Dünyaca ünlü tarihçi Yuval Harari, Netanyahu hükümetine seslenerek, “İsrail Devleti'nin üzerine kurulduğu, Yahudilerin nesiller boyunca yetiştiği ve geliştirdiği değerleri alıp zırhlı buldozerle eziyorsunuz. (…) Burada ırkçı ve şiddet yanlısı bir diktatörlük kurarsanız, yeni ve karanlık bir Yahudi kavramıyla yalnızca İsrail Devleti'ni değil, tüm Yahudi halkını, paramparça edersiniz. Tarih sizi hatırlayacak. Yaptıklarınız gelecek nesillere kadar iz bırakacaktır” dedi.

Harari ardından uyarılarının tonunu arttırdı: "Artık size itaat etmeyeceğiz, sizin ordunuzda hizmet etmeyeceğiz. Kırmızı çizgimize ulaştınız, sakın bu sınırı geçmeye kalkmayın.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün