Ortadoğu´da sıcak yaz

Dünyanın en sıcak coğrafyası Ortadoğu´yu gergin yaz günleri bekliyor.

Dünya
21 Haziran 2023 Çarşamba

İsrail’de siyaset durulmuyor

Başbakan Netanyahu’nun, siyasi ve toplumsal muhalefete rağmen ‘yargı reformuna’ pratik adımlarla devam edeceklerini açıklaması, ekonomiyi de olumsuz etkiledi. Protesto gösterileri 24. haftayı geride bıraktı.

İsrail'in Batı Şeria'da 4 binden fazla yeni yerleşim yapma planını açıklaması uluslararası tepkilere neden oldu. BM Genel Sekreteri Guterres, bu karardan rahatsızlık duyduğunu belirterek tüm yerleşim faaliyetlerinin durdurulması çağrısında bulundu.

İran’la perde arkası müzakere

ABD’nin perde arkası görüşmelerle İran’ın nükleer çalışmalarını frenlemeyi amaçladığı ‘sınırlı uzlaşı’ya, İsrail’den veto geldi. Netanyahu, nükleer programla ilgili ABD - İran arasında geçici bir anlaşmaya karşı olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan, Filistinli terör grupları Hamas ve İslami Cihad’ın liderleri, Tahran’da İran yönetimi tarafından ağırlandı. İran, Filistinli direnişe olan desteğini bir kez daha yineledi.

Suudi Arabistan’la normalleşme ufukta görünmüyor

İsrail ile Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki sinyallerin aksine Hac’a gitmek isteyen Müslüman İsraillilerin, Tel Aviv’de direkt uçamayacağı, yine komşu ülkelerden aktarma yapmak zorunda olacağı belirtildi.

İsrail yönetimi, normalleşmenin henüz ‘uzak’ olduğunu, Riyad ile Washington arasındaki gerginliklerin giderilmesine bağlı olduğunu belirtiyor. Son dönemlerde Riyad yönetiminin Washington’la ilişkisi gerginleşmiş, Suudi krallığının İran’la yakınlaşması bölgeyi tedirgin etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün