Golda Meir´in biyografik filmi, Yom Kipur Savaşı´nın 50. yıldönümü öncesinde vizyonda

Yom Kipur Savaşı sırasında, dönemin İsrail Başbakanı Golda Meir´in biyografi türündeki filmi, çatışmanın 50. yıldönümüne sadece bir ay kala beyaz ekranlarda olacak.

Dünya
21 Haziran 2023 Çarşamba

Oscar ödüllü İsrailli Guy Nativ'in yönettiği, Oscar ödüllü Helen Mirren'in başrolünde oynadığı ‘Golda’, 24 Ağustos'ta sinemalarda vizyona girecek. Film; Mısır, Suriye ve bir dizi müttefik tarafından Yahudi takviminin en kutsal gününde, İsrail'e karşı ani bir saldırı olarak başlayan üç haftalık savaş sırasında geçiyor. Film, Meir'in savaş sırasındaki zorlu karar verme sürecine, Liev Schreiber tarafından canlandırılan ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile karmaşık ilişkisine odaklanıyor.

İsrail'in ilk ve tek kadın başbakanı olan Meir, Kiev'de doğmuş ve İsrail'e göç edene kadar Milwaukee'de yaşamıştı. 1969'dan 1974'e kadar başbakan olarak görev yaptı. Tarihsel olarak Amerikan Yahudileri tarafından takdir edilmiş olsa da, İsrail'deki mirası - özellikle Yom Kipur Savaşı öncesi ve sırasındaki davranışlarıyla ilgili - çok tartışıldı. Savaş bittikten aylar sonra başbakanlıktan istifa eden Meir, 1978'de yaşamını kaybetti.

Filmde Mirren ve Schreiber'in yanı sıra Genelkurmay Başkanı David "Dado" Elazar rolünde İsrailli aktör Lior Ashkenazi, Savunma Bakanı Moshe Dayan rolünde ise yine İsrailli Rami Heuberger yer alıyor.

Dünya prömiyerini şubat ayında Berlin Film Festivali'nde yapan ‘Golda’, temmuzda Kudüs Film Festivali'nin açılışını yapacak. Gösterim, Kudüs'ün Eski Şehir duvarlarının altında bulunan açık hava tiyatrosu Sultan's Pool'da yapılacak.

Makyaj ve protez ile Meir'e benzetilen Mirren, roldeki performansıyla şimdiden büyük beğeni topladı. Ne Yahudi ne de İsrailli olan Mirren'in başrole seçilmesi tartışmalara yol açmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün