Holokost Kurtulanı 100. yaş gününde beyzbol maçında ilk atışı yaptı

II. Dünya Savaşı´nda birden çok toplama kampında esir tutulmuş olan Holokost Kurtulanı Helen Kahan sembolik ilk atışı yapacağı maç öncesinde, “Hikayemi anlatmak için burada olmaktan ve dünyanın hatırlamasına yardımcı olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

Dünya
14 Haziran 2023 Çarşamba

Roksi Levent

Amerikan Beyzbol Liginde oynayan bir atıcının hızına sahip olmasa da Helen Kahan’ın 100. yaş gününü kutladığı 5 Mayıs’ta Tampa Bay Rays ve New York Yankees takımları sahaya çıkmadan önce sembolik ilk atışı yaparken gurur duyacağı çok şey vardı. 

Atış öncesinde Kahan, yanında kızı ve oğluyla birlikte Tropicana Sahasının atıcı tümseğinde kendinden emin bir şekilde duruyordu. Attığı topun varması gereken yere ulaşmaması hiç önemli değildi. Rays oyuncusu Kevin Kelly, attığı topu yakaladığı zaman Kahan’ın elini gülümseyerek sıktı ve kutladı; 25 binden fazla kişi de tribünlerden Kahan’ı ayakta alkışladı. 

Birden çok Nazi toplama kampından sağ kurtulan Florida Seminole’dan Kahan, gerçek bir muzaffer edasıyla, “Böyle bir yaş günü kutlamasını, hele de 100. yaş günümü böyle kutlayacağımı hayal bile edemezdim. Hikayemi anlatmak için burada olmaktan, dünyaya iyiliğin ve empatinin neden hepimiz için çok önemli olduğunu hatırlamalarına yardımcı olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

1923'te Romanya'da doğan Kahan, Auschwitz-Birkenau Kampına, ardından da Bergen-Belsen ve Lippstadt Kamplarına sürülmeden önce genç bir yetişkinken bir gettoda yaşamaya zorlanmıştı. Savaşın sonuna doğru yaklaşılırken, esir tutulduğu kamp Sovyet ordusu tarafından Mayıs 1945'te kurtarılmadan önce bir ölüm yürüyüşünden kaçmayı başardı. 1967'de Kahan, ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ederek ömür boyu hayalini kurduğu amacına ulaştı. Kahan, Jewish Press’le gerçekleştirdiği röportajda Naziler tarafından yapılmış, 7504 yazan kolundaki dövmeyi göstererek, “Ne şartlar altında yaşadığımı duydular... Auschwitz’de bana verilen numarayı gördüler” dedi.

Kahan'ın aile üyelerinin birçoğu - iki çocuğu, beş torunu ve 12 torun çocuğu - büyük ana tanık olmak için Tropicana Sahasındaydı. Kahan yaşadığı deneyimin özel olduğunu çünkü büyürken hiç spor yapma fırsatına sahip olmadığını söyledi ve açıkladı “Ailede her zaman benim para kazanmam gerekiyordu.”

Atışa hazırlanmak için Kahan erkek torunlarının beyzbol oynarken yaptıkları atışları izledi; böylece yapması gereken atış hakkında fikir sahibi oldu. 

Atışı sonrasında medya Kahan’a büyük ilgi gösterdi. Yerel basın ve sosyal medya platformlarında ve hatta ESPN’de Kahan ile ilgili habere yer verildi. Kahan yaşadığı deneyimden büyük keyif aldığını ve kendisine verilen bu fırsat için minnettar olduğunu dile getirdi.

Kahan’ın kızı Livia Wein, annesini topu atarken izlemenin hayatındaki en güzel tecrübelerden biri olduğunu belirtti ve “Muhtemelen ailemiz için bugüne kadar yapılan en anlamlı şeydi. Tribünlerde birçok arkadaşımızın da bizleri desteklemesi bu anı daha da özel kıldı” dedi.

Kahan da Wein da sıkı birer Rays taraftarı, ancak Kahan en favori oyuncusunun ismini sır olarak saklamayı tercih ediyor. Kahan, maç öncesinde takım oyuncuları ve koçlarla tanışmaktan büyük keyif aldığını dile getirdi.

Tampa Bay Rays takımı Kahan’ı onurlandırmanın yanı sıra maç öncesi etkinliklerde yaptığı açıklamada Florida Holokost Müzesine de 10 bin dolar bağış yaptığını duyurdu. 

Kahan uzun zaman St.Petersburg Müzesinde gönüllü eğitmen olarak hizmet verdi. 

Kahan’ın karizmasından ve cesur ruhundan mı ya da yalnızca güçlü savunmasından ve isabetli atışlarından mı bilinmez ama, Rays rakibi Yankees’i maç sonunda 5-4 yendi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün