Broadway´de ´antisemitizmle mücadele´ ödül kazandı

Antisemitizm temalı iki büyük oyun, ´Leopoldstadt´ ve ´Parade´e Tony Ödülü veren Broadway, bu konudaki duruşunu da belirtmiş oldu.

Dünya
14 Haziran 2023 Çarşamba

Tom Stoppard’ın yarı otobiyografik eseri Leopoldstadt, Viyanalı bir ailenin, Holokost öncesi ve sonrasındaki dönemi kapsayan üç neslini anlatıyor. Leopoldstadt, En İyi Oyun da dahil olmak üzere aday olduğu altı dalın dördünde ödüle hak kazandı. Kadronun, en iyi oyuncu dallarında tek adayı olan ve En İyi Yardımcı Erkek Tiyatro Oyuncusu Ödülünü kazanan Brandon Uranowitz, ödülü kazandıktan sonra yaptığı konuşmada, Stoppard’a antisemitizm hakkında yazdığı için teşekkür etti. Uranowitz, kendi ailesinden bireylerin de Polonya’da Naziler tarafından katledildiğini belirtti. Eşcinsel olan Uranowitz, sözlerini ebeveynlere bir çağrı yaparak sonlandırdı: “Çocuklarınız size kim olduklarını söylediklerinde, onlara inanın.”

1915 yılında Amerikan Yahudi’si Leo Frank’in linç edilmesi olayını gündeme getiren ‘Parade’ de geceden iki ödülle ayrıldı.

En İyi Yeniden Sahnelenen Müzikal ve Michael Arden ile Müzik Dalında En İyi Yönetmen Ödüllerini alan oyun, 1998 yapımı aynı adlı eserin yeniden sahne koyulmuş hali. Hikayenin esin kaynağı olan kitabın yazarı Alfred Uhry, ödülü almak için sahneye çıktığında yakasına sarı renkli bir Davud’un Yıldızı taktı.

Yönetmen Michael Arden, halkı oyunun verdiği mesajları öğrenmeye çağırdı ve devam etti: “Yoksa tarihin dehşetini yeniden tekrar etmeye mahkumuz.”

Parade, iki ödülle geceden ayrılırken, kadronun Yahudi asıllı oyuncuları, Ben Platt ve Micaela Diamond, aday oldukları kategorilerden elleri boş döndü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün