Hitler´in doğduğu ev Avusturya Polisi İnsan Hakları Eğitim Merkezi oluyor

Avusturya İçişleri Bakanlığı Hitler´in doğduğu evin, polis memurları için insan hakları eğitim merkezi haline getirileceğini duyurdu.

Dünya
7 Haziran 2023 Çarşamba

Lisya Nahmias

Avusturya, ülkenin kuzeybatısında bulunan Braunau am Inn kasabasındaki 17. yüzyıla ait binaya entegre edilecek tesisin, polis merkezi olarak planlandığını 2019 yılında açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı, polis kompleksine eğitim merkezi ekleme kararının bir uzman komisyonun önerisi doğrultusunda, "radikal grupların bu mekana yönelik tarihi ilgilerinin" engellenmesi amacıyla verildiğini belirtti.

Komisyon üyesi Hermann Feiner, yaptığı açıklamada, "Burası, Avusturya'nın en büyük insan hakları örgütü olan polis teşkilatı için bir ofis alanı ve aynı zamanda çok önemli konu için bir eğitim merkezi olacak" dedi.

Ana binanın arkasındaki birden fazla otopark alanını da kapsayan 800 metrekarelik mülkün dönüştürülmesi projesinin tahmini olarak 20 milyon Euro’ya (450 milyon Türk Lirasına) mal olması ve 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Polisler binaya bir sonraki yıl girebilecek.

The Guardian gazetesinin haberine göre, yerel kasaba yönetimi binanın önünde yer alan ve "Barış, özgürlük ve demokrasi için - Faşizme bir daha asla - Hayatını kaybeden milyonların anısına" yazılı anıt taşının yerinde kalmasına karar verdi. İlk açıklanan planlar, taşın kaldırılıp bir müzeye konulması yönündeydi.

Hitler'in 20 Nisan 1889'da doğduğu Almanya sınırındaki Braunau kasabasındaki sarı ev, 2016 yılında devlet kontrolüne alınmıştı. Aile, Hitler üç yaşındayken bu evden taşındı. Hitler bu evde çok kısa bir süre kalmış olmasına rağmen, burası hala dünya genelinde Nazi sempatizanlarını cezbetmeye devam ediyor. Anti-faşist protestocular ise Hitler'in doğum gününde binanın önünde gösteriler düzenlemişti. Binanın kaderi, ev sahibine karşı açılan uzun bir hukuk mücadelesinin de parçası olmuş ve dava ancak 2019 yılında sonuçlanmıştı.

Avusturya'nın en yüksek yetkili mahkemesi, evin yaklaşık yüz yıldır sahibi olan Pommer ailesinin adına Gerlinde Pommer'in, 810 bin Euro tutarında tazminata hak kazandığına karar verdi ve böylece bu uzun süren hukuk mücadelesi de sona ermiş oldu.

Pommer binayı 1970 yılından beri Avusturya İçişleri Bakanlığı'na kiralıyordu. Bakanlık Pommer'e aylık 4.800 Euro vererek kiraladığı binayı engelli merkezi olarak kullanıyordu. Ancak Pommer yapılması gereken bina renovasyonlarını yapmayı veya binayı satmayı reddedince, Bakanlık ve Pommer arasındaki anlaşma bozuldu. Bina o tarihten beri boş duruyor. Hatta bir noktada Bakanlık binanın yıkım kararını uygulamaya sokmak istemiş ancak politikacı ve tarihçilerden şiddetli bir direnişle karşılaşmıştı.

Almanya'nın Avusturya'yı 1938 yılında ilhak etmesine ve Hitler'in en üst düzeyden aşağıya kadar birçok sağ kolunun Avusturyalı olmasına rağmen, tarihçiler Alplerdeki bu küçük ülkenin, Holokost ve Nazi rejiminin diğer suçları konusundaki ortak sorumluluğunu kabul etmekte yavaş hareket ettiğini belirtiyorlar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün