Ağrı kesici OxyContin´in arkasındaki Sackler Ailesi 6 milyar dolar karşılığında davalardan muaf

Dünya
7 Haziran 2023 Çarşamba

ABD’yi saran opioid krizinin sorumlularından biri olarak gösterilen ve ağrı kesici bir ilaç olan OxyContin’in sahibi, dolar milyarderi Yahudi Sackler ailesi, bağımlılık engelleme ve tedavi programlarında kullanılmak üzere vereceği 6 milyar dolarlık bağış karşılığında, hakkında açılabilecek tüm sivil tazminat davalarından muaf tutuldu.

Geçtiğimiz salı günü federal bir temyiz mahkemesi tarafından verilen dokunulmazlık kararı sayesinde Sackler ailesine ait Purdue İlaç, opium içerikli, bağımlılık yaratan ağrı kesicilerden kaynaklanan ölümlerle ilgili kendisine açılabilecek binlerce tazminat davasından muaf tutulmuş oldu.

Karar ayrıca, şirketin davalardan kurtulmak için 750 milyon doları ölenlerin ailelerine dağıtılmak üzere, OxyContin’e bağımlı hale gelenlere ve madde bağımlılığı ile mücadelede eyalet ile topluluklara hibe edilecek toplam 6 milyar dolarlık ödeme yapmayı söz vermesi üzere, firmanın iflas ettiğini ilan etmesine de sebep olacak.

Geçtiğimiz hafta mahkemenin verdiği karar ile, 2021 yılında bir alt mahkemenin verdiği ve iflas ilan ederek özel kişi ile kurumları açılacak tazminat davalarından korumayacağı şeklindeki karar bozulmuş oldu.

Haberin yayınlanmasının ardından Sackler Ailesi adına yapılan bir açıklamada, ailenin kararı memnuniyetle karşıladığı ve yapılacak ödemenin ihtiyacı olan aile ile cemaatlere hatırı sayılır bir katkısı olacağına inandığı belirtildi.

Brooklynli Yahudi göçmenlerin çocuklarından, Purdue İlaç’ın kurucuları Arthur, Mortimer ve Raymond Sackler, o dönemde Amerikan tıp okulları Yahudi öğrenci kabul etmediklerinden, İskoçya’da doktorluk eğitimi almıştı. Mortimer ve Raymond, Arthur’un firmayı terk etmesinin hemen ardından 1996 yılında OxyContin’i piyasaya sürmüş ve aile, opium bağımlılığına sebep olduğu iddia edilmesine rağmen ilacın son derece yaygın pazarlanmasıyla sadece yirmi yılda milyarlarca dolar kazanmıştı.

Her üç kardeş de hayatlarını kaybetmiş olmalarına rağmen, Purdue İlaç’ı devam ettiren ailelerinin geri kalan üyelerinin toplam serveti, iki yıl önce, 11 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Yardımseverlikleri ile tanınan Sackler Ailesinin, 2019 yılından beri artışa geçen tazminat davalarının ardından lekelenen adı sebebiyle pek çok kurum aile üyelerinin bağışlarını reddetmiş, isimlerini bağışta bulundukları bina ve odalardan kaldırmaya başlamıştı.

Yahudi aktivist ve sanatçı Nan Goldin, tabandan gelen bir eylem hareketine öncülük etmişti. Sackler Ailesinin bağışlarından büyük ölçüde faydalananlardan biri olan Tel Aviv Üniversitesi, tıp fakültesine ismini veren ailenin adını kaldırması için yapılan tüm baskılara uzun süre karşı koymuş, geçtiğimiz yıl Amerika destekli tıp fakültesi tüm pazarlama ürünlerinden sessizce Sackler adını silmişti. Diğer yandan, okulun halen Sackler Tıp Fakültesi bulunuyor ve internet sitesinde bulunan ‘Hakkımızda’ kısmında, fakülteye bu ismin vefat eden, her üçü de yardımsever ve doktor, Raymond, Mortimer ve Arthur Sackler’in yapmış oldukları cömert bağışlar sebebiyle verildiği belirtiliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün