Avi Maoz yeniden hükümette

Dünya
31 Mayıs 2023 Çarşamba

Noam Partisi Milletvekili Avi Maoz’ın yeniden İsrail hükümetine dönmesi, kabine toplantısında kabul edildi. Maoz, bakan yardımcısı olarak hükümete geri dönerek, 'Yahudi Ulusal Kimlik Kurumu' birime başkanlık edecek.

Teklifin Maoz'un 2023-2024 ulusal bütçesi lehine oy kullanmasından sonra onaylanmasına karar verilmişti. Maoz hükümeti, kurumun oluşturulması yönünde söz verilmemesi durumunda bütçeyi kabul etmemekle tehdit etmişti.

Muhalefetteki Yeş Atid üyeleri geçtiğimiz haftaki bütçe oylamaları başlamadan önce Maoz ve Başbakan Binyamin Netanyahu arasında Maoz'un hükümete dönmesi karşılığında bütçeyi desteklemesi konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığını öğrenmeyi talep ederek bunun kamuoyuna açıklanması gerektiğini iddia etmişti.

Likud Partisinden Knesset ilişkileri sorumlusu Dudi Amsalem böyle bir anlaşmanın yapıldığını reddetmişti. Yeş Atid Milletvekili Merav Ben-Ari ise perşembe günü hükümetin kabine toplantısı gündeminin yayınlanmasından sonra Twitter hesabındaki paylaşımında, Maoz'un hükümete dönüşünün zamanlamasının tesadüf olmadığını ve konunun incelenmesi için Başsavcı'ya başvuracağını ifade etti.

Maoz, şubat ayında, partisi Noam ile Likud arasındaki koalisyon anlaşmasının şartlarının yerine getirilmediğini iddia ederek, hükümetten istifa etmişti.

Hükümetin kararına göre 'Yahudi Ulusal Kimlik Kurumu'nun dört hedefi, "Yahudi kimliğini araştırmalar, finansal destek, bağışlar, gençler ve yetişkinler, özel ihtiyaçlı gruplar ve diğer gruplar gibi farklı nüfus grupları arasında ortak girişimler ve faaliyetlerin de dahil olduğu bir dizi proje yoluyla güçlendirmek"; eğitim bakanlığının yetkilerine zarar vermemesi şartıyla, okullarda okutulan harici eğitim programları hakkında "aileler için bir şeffaflık sistemi" geliştirip yürürlüğe koymak ve bu sisteme halkın erişimini sağlamak; "eğitim bakanı ile koordineli olarak ve onun onayı ile, ulusal Yahudi kimliği alanında, eğitim kurumlarına yardımcı ve destek olmak"; "ulusal Yahudi kimliğinin derinleştirilmesi ve güçlendirilmesi" konularında halkı aydınlatıcı bilgiler yayınlamak.

Maoz'un aşırı muhafazakâr partisi Noam, genel olarak eşcinselliğe ve LGBTQ+ toplumlarına karşı tavır almakta. Maoz hükümetteki görev süresi sırasında, hükümet formlarındaki "ebeveyn bir" ve "ebeveyn iki" ifadelerini "baba" ve "anne" olarak değiştirmek için harekete geçmişti. Maoz, partisinin amacını, genel olarak Batıdaki ve özellikle İsrail'deki ahlaki çöküşün kaynağı olarak gördüğü "ilerici değerlerle savaşı sürdürmek" olarak tanımlıyor.

Geçtiğimiz aralık ayında, Likud ile Noam partileri arasındaki koalisyon anlaşmaları ilk yayınlandığında, bazı belediyeler herhangi bir LGBT karşıtı içeriğin kendi belediyelerindeki okullara girmesine izin vermeyeceklerini ifade etmişlerdi. Onaylanan hükümet kararı ise Maoz'un 'Yahudi Ulusal Kimlik Kurumu'nun eğitim bakanlığından ayrı olarak görev yapacağına ve birimin okullarda gerçekleştirmek istediği tüm faaliyetlerin eğitim bakanı tarafından onaylanmasının zorunlu olacağına vurgu yapıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün