İsrail Devlet Başkanı Herzog tarihi ziyaret için Azerbaycan´da

Isaac Herzog resmi Azerbaycan ziyaretinin amacını iki ülke arasındaki stratejik ve ticari bağları güçlendirmek olarak açıkladı. İlk kez bir İsrail devlet başkanı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Azerbaycan´a ziyaret düzenlemiş oluyor.

Dünya
30 Mayıs 2023 Salı

Herzog ve eşi Bakü’ye inişlerinin ardından Habad Yahudi Okulu'ndan bir yetkili ve 30 çocuk tarafından karşılandı. Ayrıca Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yagub Eyyubov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev, İsrail Büyükelçisi Muhtar Memmedov ve İsrail'in Azerbaycan Büyükelçisi George Deek havaalanında Herzog’u karşılayanlar arasındaydı.

Azerbaycan ziyareti, İran'ın ziyareti aksatmaya çalışacağı endişesiyle normalden daha yüksek düzeyde güvenlikle planlandı.

Herzog yaptığı açıklamada, "Tarihi Yahudi cemaati de dahil olmak üzere ticari ilişkilerin ötesinde Azerbaycan'ın İran'ın komşusu olduğunu unutmamalıyız. İran, İsrail Devleti'ne ve bölgede gelişen güvenlik ittifakına karşı sürekli eylemler yürüten istikrarsız bir faktördür. Bunu kesinlikle tartışacağız" ifadelerini kullandı.

Ziyareti sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelecek olan Herzog, İsrail'in bağımsızlığının 75. yıldönümü münasebetiyle özel bir etkinliğe de katılacak. Yakın zamanda İsrail'de büyükelçilik açan Azerbaycan, komşu İran'la ilişkilerini azalttı. Azerbaycan son aylarda, İran gizli servisleriyle bağlantılı birçok kişiyi tutukladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün