´Fauda´nın yaratıcılarından yeni Mossad dizisi

Dünya çapında büyük ilgi gören İsrail dizisi ´Fauda´nın yaratıcıları yeni dizilerinde, Ortadoğu´nun en kötü şöhretli teröristinin yaptıklarını ve CIA-Mossad iş birliğiyle yakalanıp öldürülmesini konu alıyor.

Dünya
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Dört bölümden oluşan 'Ghosts of Beirut / Beyrut'un Hayaletleri’ Showtime kanalında hem televizyonda hem de internet platformunda yayına girecek.

İmad Muğniye'nin yükselişi ve etkilerinin işlendiği dizide ayrıca bazı 'belgesel görüntüler' de yer alıyor. Eski Hizbullah lideri Muğniye, 1980'lerden itibaren dünyada yüzlerce insanın ölümüne sebep olan saldırılar düzenledi. Muğniye özellikle 1992'de Buenos Aires'deki İsrail konsolosluğunun bombalanmasını planlamakla suçlanıyor. Muğniye'nin ayrıca dünyadaki intahar saldırıları sayısının yükselmesinde önemli rolü olduğu biliniyor.

CIA ve Mossad, kaçabilme becerisinden dolayı bu teröriste 'Hayalet' adını koymuştu.  Muğniye 2008 yılında Suriye'de arabası bombalanarak öldürüldü.  

'Fauda'nın yaratıcıları Lior Raz ve Avi Issacharoff tarafından oluşturulan dizinin baş yapımcısı Daniel Dreifuss.  'Jack Ryan' dizisinde tanınan Dina Shihabi ve Dermot Mulroney başrolde oynuyorlar.   

Dört bölümü de yöneten Greg Baker, Jewish Insider'a, kendisi ve bazı gazetecilerle beraber araştırma yapmak için,  CIA ve Mossad çalışanlarıyla konuştuklarını açıkladı. Dizide ayrıca CIA ve Mossad arasındaki 'arkadaşça' rekabetin de irdelendiğini ekledi. CIA ve Mossad onlarca sene içinde, İran destekli Lübnanlı militan terör örgütü Hizbullah operasyonlarının da içinde olduğu pek çok Ortadoğu operasyonunda beraber çalıştılar.  

Baker şöyle devam etti: “Bu iki teşkilatın arkadaşça olan ilişkilerindeki gerginlikleri çok duymuştum... Bu tarz arkadaşça ilişkilerin içeriden nasıl olduğunu görmek ilgi çekiciydi. Ayrıca iki teşkilatın ve tabi ülkelerin de farklı öncelik ve metotlarla ilgili söylediklerini duymak da ilginçti.”

Raz ve Issacharoff, 'Fauda' dizisini oluştururken senaryoyu tamamen kendi deneyimleri üzerinde yazmıştı. Fauda, İsrail Savunma Kuvvetlerinin Hamas'ın lideri konumundaki teröristleri aramasını ve onlarla mücadelesini konu alıyor.  

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün