Anne Frank´ın evine antisemit mesaj gönderen Kanadalı neo-Nazi tutuklandı

Şubat ayında Anne Frank´in evine lazerle ´Tükenmez kalemin mucidi´ şeklinde bir mesaj yansıtan Kanadalı neo-Nazi Robert Wilson tutuklandı.

Dünya
27 Nisan 2023 Perşembe

Anne Frank Evi Müdürü Ronald Leopold, Hollandalı haber kuruluşu Het Parool'a verdiği demeçte, "Şüphelinin takip edilip tutuklandığı için polise minnettarız. Mesele artık yargının elinde” dedi.

Wilson, YouTube, Facebook, Twitter ve Gab olmak üzere birçok sosyal medya platformunda antisemit komplo teorileri üreten kişilerden oluşan Goyim Savunma Birliğinin (GDL) Başkanı Jon Minadeo ile Auschwitz-Birkenau Kampının kapısında Yahudilere karşı gösteri yapmıştı.

Wilson, Anne Frank'in günlüğüne gönderme yaparak yansıttığı lazerde ‘‘Tükenmez kalemin mucidi’’ olduğunu ve günlüğün henüz icat edilmemiş bir kalem kullanılarak yazıldığını iddia etmişti.

Bu iddia yanlış çünkü ABD’li John J. Loud 1880’li yıllarda tükenmez kalemi icat etmiş ve bu buluşu 1935 yılında gazete editörü Macar László József Bíró ve kimyager kardeşi tarafından geliştirilmişti. Frank ise günlüğünü 1941’de yazmaya başlamıştı.

Olay, aralarında Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda Güvenlik - Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ve Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema'nın da bulunduğu önde gelen Hollandalı siyasetçiler tarafından şiddetle kınandı. 

Amsterdam'daki Hemweg elektrik santraline ve Rotterdam'daki Erasmus Köprüsü'ne de benzer mesajlar yansıtıldı. Bu da “White Lives Matter” (WLM) hareketinin Hollanda şubesi tarafından yapıldı. Mesajı yansıtan iki aşırılık yanlısı da tutuklandı.

Wilson'ın tutuklanması, Hollanda'daki antisemitizmle ilgili endişelerin arttığı bir zamanda geldi.

Ocak ayında yapılan bir araştırmada, Hollanda Y kuşağının neredeyse dörtte birinin Holokost'un bir efsane olduğuna inandığı, ankete katılanların yüzde 60'ının ise Hollanda'yı Holokost'tan etkilenen bir ülke olarak görmediği ortaya çıktı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün