İran Şahı Rıza Pehlevi´nin oğlu İsrail´i ziyaret etti

Elda SASUN Dünya
26 Nisan 2023 Çarşamba

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel, İsrail ile İran halkı arasında bir köprü oluşturmak ve Ayetullah rejimine ortak muhalefetini ifade etmek amacıyla geçtiğimiz hafta İran Veliaht Prensi Rıza Pehlevi'yi İsrail'de ağırladı.

1979 İslâm Devrimi'nde devrilen son Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin oğlu Pehlevi, "Uzun zamandır İsrail’e gelmek istiyordum. İsrail’e, İran halkının bir dostluk mesajını iletmek için geldim" dedi. Veliaht Prens, İran'daki insan hakları durumuna ilişkin söylemi teşvik ediyor ve demokratik liderliği destekliyor.

İran tahtının varisi, Şah'ın oğlu ve eşi, Bakan Gila Gamliel eşliğinde, Holokost Anma Günü'nde Batı Duvarı'nı ziyaret etti.

Pehlevi, Kudüs’te, Ağlama Duvarı ve Kutsal Yerler Hahamı Shmuel Rabinowitz ile Ağlama Duvarı Miras Vakfı CEO'su Mordechai (Soli) Eliav tarafından karşılandı. Kendisine nesillerdir tüm dinlerin ibadet özgürlüğüne saygı duyan bir şehir olarak Kudüs’teki yaşamın gerçeğini ve bu kutsal duvarın Yahudi halkı için önemini anlattılar. Holokost’u anma gününe rastlayan bu ziyarette, kurbanları anma sireni çaldığında, İran Veliahttı dua etmeye gelenlerle birlikte Ağlama Duvarı Meydanındaki bayrağın yanında yer aldı. Ağlama Duvarı Hahamı Mezmurlar'dan bir bölüm okudu ve birlikte İsrail ile İran halklarının barışı için dua ettiler. Bu ziyaretten oldukça etkilenen Veliaht Prens, Ağlama Duvarı'nın ziyaretçi defterine, "Barış, özgürlük, güvenlik, insanlık onuru, birlikte yaşamak için İran ve İsrail halkını kutsuyorum” yazdı. Bakan Gila Gamliel de, tüm dünyaya bir barış ve umut mesajı olan bu tür bir ziyaretin tam burada, Ağlama Duvarı'na yapılmasının heyecanını paylaştığını ifade etti. Ziyaret, Ağlama Duvarı tünellerinde yeni güzergâhların gezilmesiyle son buldu.

İsrail basınında yayınlanan haberlere göre bu önemli ve sıra dışı ziyaretin amacı, İran himayesinde faaliyet gösteren terör örgütlerinin saldırıları ışığında İsrail vatandaşlarıyla dayanışmayı ifade etmek, ülkeler arasındaki ilişkileri yenilemek ve su teknolojileri odaklı ekonomik bir ilişki kurmaktı. Ayrıca Veliaht Prens’in Holokost kurbanlarını anma etkinlikleri kapsamında, Ayetullah rejimi tarafından Yahudi düşmanlığını ve Holokost'u inkâr etmeyi kınamak amacıyla da geldiği ifade edildi.

Gila Gamliel ve Pehlevi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün