İran ve Suudi Arabistan´dan ilişkileri geliştirme adımları

İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları perşembe günü Çin´in başkenti Pekin´de bir araya gelerek normalleşme anlaşması imzaladılar. Anlaşma sonucunda iki ülke ilişkilerini geliştirmek adına yeni adımlar atmaya karar verdi.

Dünya
6 Nisan 2023 Perşembe

Tahran-Riyad arasında 7 yıl aradan sonra dışişleri bakanları düzeyindeki ilk resmi görüşme sonrasında yayınlanan ortak bildiride, iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, karşılıklı uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaştı.

Anlaşmada öngörülen iki aylık süre içinde (mayıs ayına kadar) Tahran ve Riyad'daki büyükelçilikler ile Meşhed ve Cidde'deki konsoloslukların yeniden açılması için gerekli hazırlıkların yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Bildiriye göre, iki ülkenin vatandaşlarına karşılıklı vize kolaylığı sağlanmasının yanı sıra resmi ve özel sektör heyetlerinin uçuşlarına ve ikili ziyaretlere yeniden başlama kararı alındı.

İran ve Suudi Arabistan'ın, sahip oldukları doğal kaynaklara ve ekonomik kapasitelere işaret edilen bildiride, iki ülkenin karşılıklı iş birliğinin genişletilmesinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmaya hazır oldukları vurgulandı.

İki ülke ayrıca, bölgenin güvenlik ve istikrarını sağlayabilecek, bölge halkları ve ülkelerinin çıkarlarını gerçekleştirebilecek her alanda iş birliğini artırma konusunda anlaştı.

İki ülkenin dışişleri bakanları ilişkileri normalleştirme konusundaki anlaşmalarının Ortadoğu'ya ‘güvenlik ve istikrar’ getirilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün