Bel fıtığı tedavisi

Bel fıtığı tedavisinde uygulanacak yöntem fıtığın derecesine göre şekillenir. Fıtığın seviyesiyle birlikte hastanın durumu da göz önünde bulundurulur.

Sağlık
5 Nisan 2023 Çarşamba

Opr.Dr. Ali İhsan Işık*


Gelişen teknolojiyle birlikte hem cerrahi hem de cerrahi dışı birçok yeni yöntemler ortaya çıktı. Mikro cerrahi, endoskopi gibi cerrahi yöntemlerin yanı sıra epidroskopi gibi minimal invaziv cerrahi dediğimiz ameliyatsız tedaviler mümkün olmaya başladı. Asıl önemli konu ise hâlâ minimal invaziv cerrahi yöntemlerini Türkiye’de uygulayan doktorların sayısının yok denecek kadar az olması…

Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi

Bel fıtığı hastalarının büyük bir çoğunluğu açık cerrahi operasyona gerek kalmadan tedavi edilebilir. Bu hastaların birçoğunda hafif ve orta düzey bel fıtığı görülür. Bunlar ilaç tedavisine ek minimal invaziv girişimsel yöntemlerle çok kısa sürede ağrılarından kurtulmaları mümkündür.

Bel fıtığı ameliyatı

Bel fıtığı hastalarının yaklaşık yüzde 95’inin ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebileceğini söylemiştik. Buradan da anlaşıldığı gibi ameliyat gerektiren vakaların oranı sadece 5’tir. Genellikle, ileri ve çok ileri düzeyde fıtık hastaları eğer ameliyatsız yöntemlerden fayda görememişse ya da ayakta aşırı güçsüzlük, düşük ayak, idrar kaçırma, iktidarsızlık gibi durumlar olmuşsa ameliyata başvurulur. Bel fıtığı ameliyatı da tıpkı ameliyatsız yöntemler gibi oldukça gelişti ve günümüz teknolojisiyle komplikasyon riski yok denecek kadar az seviyelere düştü. Operasyon mikroskopları kullanarak ve çok küçük kesi açılarak yapılan mikro cerrahi, bel fıtığı ameliyatlarında tercih edilen bir yöntemdir.

Mikro cerrahinin yanı sıra yine çok küçük deliklerden girilip monitörden görüntü alarak yapılan endoskopik diskektomi yöntemi de bel fıtığı ameliyatlarında tercih edilen ve eski açık yöntemlere göre oldukça avantaj sağlayan bir başka yöntemdir.

Üçüncüsü epidroskopi dediğimiz lokal anestezi altında yapılan kuyruk sokumundan girilerek kameralı yöntemle yapılan fıtıklaşan diskin lazer ve radyofrekans ile buharlaştırılması tekniğidir.

Bel fıtığı ameliyatlarında üzerinde durulması gereken bir başka konu da anestezidir. Bu ameliyatlar genel anestezi altında (uyutulur) ya da epidural anesteziyle (sadece bel bölgesi uyuşturulur, hastanın bilinci yerindedir) yapılır. Hastanın ve diğer şartların uygun olması durumunda biz epidural anesteziyi tercih ediyoruz. Genel anesteziye göre daha hızlı ayağa kalkma, daha az ağrı ve ameliyat sırasında uyanık olduğu için yönlendirme yapabilmemiz açısından avantaj sağlayabiliyor.

*Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün