Kaos şimdilik durdu

İsrail´de haftalardır halkı sokaklara döken, hükümetin ´yargı reformu planı´ şimdilik askıya alındı. Başbakan Netanyahu, tartışmalı yasa tasarısını meclise sunmayı erteledi.

Dünya
29 Mart 2023 Çarşamba

Protestolar zirve yaptı

Aylardır devam eden sokak protestoları Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Netanyahu tarafından görevden alınmasının ardından zirve yaptı. Sendikalar grev kararı alırken yaklaşık 100 bin kişi, Başbakan Netanyahu’nun konutunun yakınında gösteri düzenledi.

Gallant ne demişti?

Savunma Bakanı Gallant gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı belirtmiş ve "Ülke içindeki ayrılık, orduya ve savunma teşkilatına derinlemesine nüfuz etti. Bu, İsrail’in güvenliğine yönelik açık ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğim" demişti. Gallant'ın açıklaması, koalisyon içindeki çatlağı ortaya çıkarmıştı.

Ben-Gvir’le uzlaşma

Reformunun arkasındaki isim olan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu ile uzlaşmaya vardı. Daha önce, düzenlemenin askıya alınması halinde hükümetten çekileceğini açıklayan Ben-Gvir'in bakanlığına bağlı yeni bir güvenlik gücü kurulmasının sonraki kabine toplantısında onaylanması kararlaştırıldı.

Ne zaman görüşülecek?

İlk oylamaları yapılan tasarının, önümüzdeki günlerde Pesah Bayramı için tatile girecek meclisin 30 Nisan’da yeniden açılmasının ardından gündeme gelmesi, yaz aylarına doğru da netleşmesi bekleniyor.

Devlet Başkanı Herzog, reformun askıya alınmasının ardından uzlaşmacı bir anlaşmaya varmak için acil bir müzakere süreci başlatmak istediğini açıklarken liderlerin müzakere ekipleri kurmasını istedi. Muhalefet liderlerinden çağrıya olumlu yanıt geldi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün