Avrupa ülkelerinden yalnızca yüzde 16´sı antisemitizmle mücadele taahhütlerini yerine getiriyor

Dünya
29 Mart 2023 Çarşamba

Dünya Yahudi Kongresi (WJC-World Jewish Congress) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 37 Avrupa ülkesi temsilcilerinin antisemitizmle mücadele taahhüdünde bulunmasından bir buçuk yıl sonra, Avrupalı Yahudi liderlerin yalnızca yüzde 16'sı ülkelerinin bu vaatleri tam olarak yerine getirdiğini söyledi.

Taahhütler, devletlerin antisemitizmle mücadele, Yahudi yaşamını teşvik etme ve Holokost’un anılmasını teşvik etme ile ilgili birçok girişimi desteklemeyi kapsadığı şekliyle Ekim 2021'de yapılan Malmö Uluslararası Holokost Anma ve Antisemitizmle Mücadele Forumunda verildi.

Ankete katılan ‘Yahudi liderler ve meslek insanlarının’ yüzde 49'u, hükümetlerinin İsveç forumu sırasında taahhüt ettikleri planların en azından kısmen uyguladığını belirtti.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder yaptığı açıklamada, “Tarih boyunca birçok kez insanların bir araya gelip doğru şeyleri söylediğini, doğru taahhütlerde bulunduğunu, ancak yerine getirmede yetersiz kaldığını gördük. Gerçekten zor olan, iyi fikirlerin fiilen uygulanmasıdır” dedi.

İsveç hükümeti tarafından şubat ayında yayınlanan bir rapora göre, “60 heyet, forum temaları ve ilgili alanlarla ilgili olarak yaklaşık 150 taahhütte bulundu.” Taahhütler, Holokost ve modern antisemitizm üzerine eğitim kaynaklarının iyileştirilmesinden nefret suçları ve antisemit nitelikli saldırıların diğer suç türlerinden ayrı olarak ele alınması için benzersiz yasal çerçevelerin oluşturulmasına kadar her şeyi içeriyordu. Bazı ülkeler genel konuları ele alırken, bazı ülkelerin taahhütleri belirli anıtların inşa edilmesine kadar odaklanmıştı.

Dünya Yahudi Kongresi'nden bir heyet, salı günü grubun yöneticileri yıllık zirve için Madrid'de bulundukları sırada, çalışmalarını İspanya Kralı VI. Filipe'ye sundu. İspanya gelecek yıl Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını devralacak.

Lauder, “İspanya'nın, AB Konseyi Başkanlığını devralmaya hazırlanırken, yükselen antisemitizmle karşı karşıya kalan Yahudi topluluklarını desteklemek ve güçlendirmek için; uluslararası toplumun somut eylemler geliştirmeye yönelik son çabalarından yararlanması gereklidir. İspanya'daki Yahudilerin tarihi karmaşık, olağanüstü başarılarla dolu ama aynı zamanda derin üzüntü ve sürgünle dolu. İspanya, Yahudi halkıyla ilişkilerinde yeni bir bölüm yazma fırsatına sahip” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün