BİR ÇINAR DEVRİLDİ - Lazar Aldiş´in ardından…

Göztepe Kültür Derneği kurucularından, onursal başkanı, özellikle gençlerin yetişmesine büyük önem vermiş, örnek insan Lazar Aldiş, geçtiğimiz hafta hayatını kaybetti. Sevenleri ´Lazar Abi´yi anlattı…

Toplum
22 Mart 2023 Çarşamba

Bir çınar devrildi. Öyle bir çınar ki 20. yüzyılı dolu dolu yaşadı, 21.yüzyıldan nasibini aldı. Ve her zaman genç kaldı.

Ruhun şad olsun bilge, adil adam Lazar Aldiş… Güle güle onursal başkanımız…

BİLGE ADAM

Bilge adam, İstanbul beyefendisi, hoş sohbetli, insan sevgisiyle dolu, şakalarıyla ünlü, efendiliği ve asaletiyle hepimize örnek, “canımızın içi”, iyi ki hayatımıza dokundun!

ALDİŞ AİLESİ

Lazar Aldiş’in son yolculuğunda Başkan Doğan Yıldız, GKD adına şunları söyledi:

“Onursal başkanımıza,

Göztepe Kültür Derneğimizin kurucularından, onursal başkanı, hepimizin ağabeyi, özellikle gençlerimizin yetişmesine önem vermiş olan, örnek insan Lazar Aldiş büyüğümüzü, Lazar Abimizi kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz.

Cemaatinin ve Göztepe Kültür Derneğinin ona yakıştırdığı unvanı ile Onursal Başkan Lazar Abi, 98 yıllık ömrü boyunca her zaman genç ruhlu, yaratıcı, yaşama bağlı ve en önemlisi etrafına ışık veren bir kişi olmuştur.

Sevgili Lazar Abi Anadolu Yakasında birçok GKD’linin yüreklerinde taht kurmuş, birçok kişinin hayatında değerli hatıralar bırakmıştır. Yol göstericiliği ve engin birikimiyle Göztepe Kültür Derneği’nin onursal başkanı unvanını hak etmiş, örnek bir insandı. O sadece bir başkan değil, toplumuna çok yararlı olan ve birçok değeri kazandıran kişiydi. Engin hoşgörüsü, nükteden ve yön verici kişiliğiyle Türk Musevi Toplumu kurumlarına her zaman yardımcı olmuş ve vakit ayırmıştı.  

Pozitif kişiliği, insan yetiştirmek ve bildiklerini paylaşmak için verdiği gayretleriyle asla unutulmayacak bir kişiydi.

Ne mutlu bizlere ki yaşamımızın bir bölümünde O’nu tanıma, yolundan yürüme, O’ndan feyz alma ve bilgilerinden yararlanma fırsatını yaşadık.

Derneğin hiçbir faaliyetini kaçırmayıp, hep yanımızda olup, gençlerimize ve bizlere destek vermişti. Geçtiğimiz pazar günü kendisiyle yeni binamızda buluşup, yeni projelerimizin üstünden geçme fırsatımız olmuştu. Ne mutlu bize ki yeni binamızı kendisine gezdirebilmiş, kurucusu olduğu ve çok sevdiği derneğinin son durumu hakkında sohbet edebilmiştik.

Bundan sonrada da bizlere öğrettiklerini genç nesillere aktaracağımıza söz veriyoruz.

Değerli Ailesinin, GKD ve Türk Musevi Toplumumuzun başı sağ olsun, Baruh Dayan H’aemet.”

 

LAZAR ABİ’ME…

Sevgili Lazar Abim,

Dernek, cemaat işlerine senden feyz alarak başladım; yolundan gitmeye çalışıyorum. Umarım gittin yerde huzur bulur ışıklar içinde uyursun.

Kim bilir belki Etiş Ablamla buluşup oradakileri de bir araya getirirsiniz. Yolun açık olsun güzel ruhlu abim özleneceksin.

Raşel Muaraf

ADİL İNSAN LAZAR ALDİŞ

Bizim için çok değerli birinin ardından bir şeyler yazmak çok zor. Lazar Aldiş bizim için elinde terazisiyle adaletin bir simgesiydi adeta. Onunla çalışma fırsatını bulduk. Her karşılaşmamızda ayrı bir ders aldık. Tarafsız olarak karşımızdakini dinlemeyi öğrendik. Önemli olanın haklıyı haksızdan ayırmak olduğu kadar kalpleri kırmamak olduğunu öğrendik. En önemlisi cemaat hayatında her çalışanın en ufak katkısının değerli olduğunu öğrendik. Yönettiği seçim toplantılarını zaman hep şu cümleyle sona erdirirdi; “2 sene sonra tekrar nasip olsun inşallah.”

Mayıs ayındaki seçim toplantımızda gözlerimiz seni arayacak… Yolun ışıklı, mekanın cennet ola…

İsak &Feride Petilon

DEĞERLİ BÜYÜĞÜM LAZAR ALDİŞ

Değerli büyüğüm Lazar Aldiş’i çocukluk dönemimde GKD’de hep görürdüm ancak O’nu yakından tanıma fırsatına 21 yaşımdan sonra eriştim. Lazar Aldiş’i anlatmak ve kelimelere sığdırmak o kadar zor ki. 15 sene kendisiyle aynı masada yan yana çalışma şerefine eriştim. Örnek kişiliği, insanlığı sadece iş hayatıyla sınırlı değildi. Aile değerleri ve sosyal yaşantısı olarak hep örnek bir insandı, asil duruşuyla her daim saygı ve sevgi görürdü. Çevresindekilere hayat tecrübelerini aktarmaktan ve paylaşmaktan hiçbir zaman çekinmezdi. Bilginin ve tecrübenin paylaşıldığı zaman değerli olduğuna inanırdı. Gençlere taş çıkartacak seviyede bilgisayar kullanırdı ama kağıt kaleme de çok önem verirdi. Teknoloji ile arası çok iyiydi, O’na göre internet bugüne kadar yapılan en önemli buluştu. Çocukları çok sever, gençleri her daim desteklerdi. GKD aşığıydı. Kurucuları arasında yer aldığı ve onursal başkanı olduğu derneğinden hiçbir zaman kopmadı. Belli bir yaşa kadar her şabat sabah sinagogdan çıktıktan sonra GKD’ye gelirdi; oradan oraya koşan çocukları seyretmenin ve onların seslerini dinlemenin O’na ne kadar mutluluk verdiğini bana anlatırdı ki bunu GKD’nin bir yönetim kurulu üyesi olarak şu anda iyi anlıyorum...

Kendisinden çok şey öğrendim, hayatın temel taşı pek çok detayı, disiplinli çalışmayı, çözüm odaklı olabilmeyi, zor anlarda doğru kararlar alabilmeyi, hayata hep gülümsemeyi, çocuk ruhlu kalabilmeyi ama yeri geldiğinde sağlam durabilmeyi Ondan öğrendim. Bana kattıkların için ne kadar teşekkür etsem azdır. İyi ki seni tanıdım, iyi ki hayatıma dokundun… Bana öğrettiklerini sonraki nesillere aktaracağıma sana söz veriyorum…

Elyo Baron

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün