Olaf Scholz´dan Netanyahu´ya: Herzog´un uzlaştırıcı yeni tasarı önerisini kabul et

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, mevkidaşı Binyamin Netanyahu´yu, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog´un yargı reformu konusundaki çatışmayı sona erdirmek için hazırladığı planı kabul etmeye çağırdı.

Dünya
16 Mart 2023 Perşembe

Scholz Netanyahu’ya, “Herzog bu durumu çözmek için önerilerde bulundu ve İsrail'in bir arkadaşı olarak bu önerileri değerlendireceğinizi umuyoruz” dedi.

Netanyahu, çarşamba gecesi Almanya'ya gitmeden birkaç dakika önce uçuşunu 5 saat erteleyerek Herzog ile görüşmüştü.

Netanyahu, ‘mevcut statükoyu devam ettirdiği’ gerekçesiyle Herzog'un sunduğu tasarıyı reddettiklerini duyurmuştu.

Herzog perşembe günü yaptığı açıklamada, "Herkesin sunduğum uzlaşma yönergesini dinlemesini ve İsrail için gerçekten nasıl iyi bir alternatif sunduğumu görmesini öneriyorum" ifadelerini kullandı.

Herzog’un tasarısı, Yargıçları Atama Komitesi'nde çoğunluğun hükümet koalisyonuna verilmemesini, bunun yerine 11 üyeden sadece 5'inin koalisyona verilmesini içeriyor.

Tasarı ayrıca, mecliste İsrail'de yarı anayasa sayılan ‘Temel Yasalar’da yapılacak değişikler için 3 değil 4 oturumda görüşülmesini ve 120 sandalyeli mecliste salt çoğunluk olan 61 oy yerine 80 oy çokluğuyla çıkarılmasını içeriyor. Herzog'un tasarısı, Yüksek Mahkeme'nin Temel Yasalar üzerinde adli denetim yapamayacağını ve yalnızca normal yasaları iptal edebileceğini belirtiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün