İsrailliler, Netanyahu´nun yargı reformuna karşı yine sokaklardaydı

İsrail hükümetinin yargı reformuna karşı düzenlenen protestoların üst üste 9. haftasında cumartesi günü yüz binlerce İsrailli ülke genelinde toplandı.

Dünya
6 Mart 2023 Pazartesi

Başta Tel Aviv olmak üzere, Kudüs, Hayfa ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 400 bin kişi katıldı. Tel Aviv'deki ana miting sona ererken, polis ve Ayalon Otoyoluna girmek isteyen bazı göstericiler arasında çatışma yaşandı.

İsrail’in farklı sivil toplum örgütlerinden ve çeşitli sektörlerden temsilciler, meydanda kurulan sahnede demokrasi yanlısı konuşmalar yaptı. Göstericiler de sık sık ‘Demokrasi’ ve hükümete hitaben ‘Utanın’ sloganları attı.

Protestonun yakınındaki bir polis komuta merkezine gelen Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, protestocuları bir kez daha ‘anarşist’ olarak nitelendirdi. Muhalefet lideri Yair Lapid, Ben- Gvir'i gösterilerdeki şiddeti tırmandırmaya çalışmakla suçlayarak tepki gösterdi.

Lapid Twitter’da yaptığı paylaşımında Ben-Gvir için, ‘‘Tehlikeli TikTok palyaçosu şiddeti teşvik etmeye devam ediyor. Buna rağmen gösteriler büyüyecek ve daha da güçlenecek’’ dedi.

Dünyaca ünlü tarihçi Yuval Noah Harari de Tel Aviv göstericilerine seslenerek, ‘‘Hükümet kiminle uğraştığını bilmiyor. Yargıya mücadele İsrailliler için tarihi bir sınav ve geri dönüşü yok. Eğitim kurumları tüm akademik çalışmaları durdurmalı ve yalnızca demokrasiden, insan haklarından ve özgürlükten bahsetmeye başlamalı’’ ifadelerini kullandı.

Protestoların 9 Mart Perşembe günü devam edeceği açıklandı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün