Dünyadan Purim Lezzetleri

Orli GÜNER Genç Mutfak
3 Mart 2023 Cuma

Merhabalar. Ülkemiz için zorlu geçen, hüzünlü bir ayı geride bıraktık. Temennim bir daha bunun gibi büyük ve sarsıcı acılar yaşamamamızdır. Her ne kadar son zamanlarda ağzımızın tadı kalmasa da hayat bir şekilde devam etmekte. Dilerim ki sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz sağlıklı, huzurlu, uzun bir yaşam sizin olur. Purim Bayramının evlerinize bir nebze de olsa neşe getirmesi dileğiyle…

Çeşitli ülkelerin kültürlerini anlamaya ve lezzetlerini tatmaya ne dersiniz? Hazırsanız haydi tariflere geçelim.

Bu Purim serisinin farklı sayılarını Genç Mutfak olarak 2021 ve 2022 yıllarında da paylaşmıştık:

İlk sayı: https://www.salom.com.tr/haber/117679/purim-sofralarinda-dogan-tarifler

İkinci sayı: https://www.salom.com.tr/haber/121597/purim-devrialem

1. Kulich/Keylitsh (Rusya/Polonya)

 

 Görsel: jewishcookery.com

Malzemeler

600 gr beyaz ekmek unu

14 gr kuru maya

2 çay kaşığı tuz

100 ml bitkisel yağ

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı bal

250 ml ılık su

1 çay kaşığı tarçın

50 gr kuru üzüm

Üzeri için;

2 adet yumurta

1 çay kaşığı su

Maya, bal ve suyun bir kısmı karıştırılır. Üzeri örtülerek beş dakika bekletilir. Ardından una katılır. Yağ, tarçın, kuru üzüm, yumurta ve kalan ılık su eklenir. Pürüzsüz bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Yağlanmış olan bir kaba aktarılır. Hava almayacak şekilde 2 saat mayalandırılır. İkinci mayalama öncesinde yeniden yoğurulur. Hamur, altı ya da sekiz eşit parçaya bölünür. Bu şekilde üçlü ya da dörtlü olmak üzere iki adet keylitsh elde edebilirsiniz. Şekil verilen hamurlar yağlı kâğıt serili fırın tepsisine alınır. Bir saat daha mayalandırılır. Sulandırılmış yumurta karışımı sürülür. 180 derece önceden ısıtılmış fırında altın rengini alana kadar pişirilir. Tel üzerine alınarak soğutulur. İsteğinize göre ballı su sürerek, şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.

2. Ma’amoul (Lübnan/Mısır)

 

 Görsel: jewishlink.news

Malzemeler

İlk aşama;

350 gr irmik

125 gr un

½ yemek kaşığı mahlep

1 tutam tuz

250 gr eritilmiş tereyağı

İkinci aşama;

1 yemek kaşığı süt tozu

½ çay kaşığı aktif kuru maya

1/3 su bardağı süt

3 yemek kaşığı şurup

Antep fıstığı dolgusu;

150 gr fıstık

½ yemek kaşığı pudra şekeri

2 yemek kaşığı şurup

1 çay kaşığı tereyağı

Ceviz dolgusu;

150 gr ceviz

½ yemek kaşığı pudra şekeri

2 yemek kaşığı şurup

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tereyağı

Not: Şurup, çektirilmiş şerbettir.  (1 ölçü şeker, 1 ölçü su, birkaç damla limon suyu)

İlk aşamadaki malzemeler karıştırılır, bir gece buzdolabında bekletilir.

Hamura diğer malzemeler eklenmeden önce oda ısısında biraz bekletilir. Süt tozu ve maya katılır güzelce yoğurulur. Yumuşak bir hamur elde edilene kadar süt yavaşça eklenir. Üzeri kapatılarak bir saat dinlendirilir. 24 eşit bezeye ayırılır. Dolgu malzemeleri robottan geçirilerek hazır hale getirilir. Hamurların içleri doldurularak kapatılır. Kalıba basılır ya da çatal ile şekillendirilir. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir. Tepsiden almadan soğumaya bırakılır. Pudra şekeri serpilerek servis edilir.

               3. Ghouribi (Fas)

 

   Görsel: haam.org

 Malzemeler

 1 su bardağı tereyağı (oda ısısında)

 1 su bardağı pudra şekeri

 ½ çay kaşığı tuz

 1 paket vanilya

 ½ çay kaşığı badem özü

 2.5 su bardağı un

 Beyazlatılmış bütün badem

Pudra şekeri ve tereyağı çırpılarak krema haline getirilir. Tuz, vanilya ve badem ekstratı eklenir. Un yavaş yavaş katılır, yoğurulur. Streç film ile kaplanarak bir saat buzdolabında dinlendirilir. Ardından küçük parçalar kopartılır. Yuvarlanır ve yağlı kağıt sarılı tepsiye dizilir. Her kurabiyenin ortasına badem bastırılır. 160 derecede sertleşene kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

4. Koloocheh (İran)

 

  Görsel: www.tasteatlas.com

Malzemeler

Hamuru için;

2.5 su bardağı un

1 su bardağı tereyağı (oda ısısında)

½ su bardağı şeker

1 çay kaşığı tuz

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

İçi için;

½ su bardağı kıyılmış ceviz

5-6 adet hurma

2 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri için;

1 adet yumurta sarısı

Hurmalar kaynar suda bekletilir. Yumuşadıktan sonra ezilir, içerisine gül suyu ve ceviz katılır. Kenara alınır. Hamuru için, tereyağı şeker ile karıştırılır. Kuru malzemeler eklenir. Yumuşak bir hamur elde edilir, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Yuvarlanarak üzerine bastırılır. İçleri hazırlanan harçla doldurulur, kapatılır. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizilir. Kurabiye kalıbı ya da bıçak ile şekillendirilir. Üzerine yumurta sürülür. 180 derece fırında 15 dakika pişirilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün