Purim Devrialem

Orli GÜNER Genç Mutfak
16 Mart 2022 Çarşamba

Merhaba sevgili Genç Mutfak okurları, Purim Devrialem ile karşınızdayız. Yöresel bayram yiyeceklerini tanımayı ve tatmayı seviyorsanız, bu tarifler tam da sizlere göre. Yazımız geçen sene yayınladığımız Purim Sofralarında Doğan Tarifler’in devamı niteliğinde... Purim’in ortaya çıkışı ile ilgili özet bilgiye ve farklı bölgelere ait daha fazla lezzete, yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tatlı, renkli ve neşeli nice bayramlara…

  1.  Kreplach (Orta Avrupa Ülkeleri)

Malzemeler:

Hamuru için;

300 g un

1 adet yumurta

1 çay bardağı su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı tuz

 

İç harcı için;

250 gr kıyma

1 adet soğan

Tuz

Karabiber

1 adet yumurta

Hamur malzemeleri karıştırılır, yoğurulur ve üzerine nemli bez serilerek dinlendirilir.

İç harcı için, soğan minik küpler halinde doğranır, sotelenir. Ardından kıyma eklenerek pişirilir. Ocaktan alınır, baharatları ilave edilir. Harç biraz soğuduktan sonra içerisine yumurta kırılır ve karıştırılır. Hamur bezelere ayırılarak merdane ile açılır. Dört parmak kalınlığında en ve boya sahip olacak şekilde kareler kesilir. İçlerine bir tatlı kaşığı harç konularak üçgen kapatılır. Tüm hamura aynı işlem uygulanır. Tercihe göre kızartılarak, haşlanarak veya tavuk suyu çorba içerisinde pişirilerek servis edilir.

  1.     Palmiers (Fransa)

Malzemeler:

4 adet dikdörtgen milföy hamuru

1 çay bardağı beyaz toz şeker

1 çay bardağı esmer toz şeker

1 çay kaşığı tarçın (opsiyonel)

2 yemek kaşığı tereyağı

 

Not: Milföy hamurlarının donuk olmamaları gerekir fakat soğuk kullanılması önemlidir.

Tereyağı eritilir, ılımaya bırakılır. Tarçın ve şekerler bir kapta karıştırılır, mutfak tezgahına serpilir. İki yaprak milföy hamuru, ortadan birleştirilir. Şekerlerin üzerine uzunlamasına serilir ve merdane ile hafifçe bastırılarak biraz inceltilir. Tereyağı bir fırça yardımıyla hamurun üzerine sürülür, şeker gezdirilir. Her iki yanından da ortada buluşturacak şekilde katlanır. Kalan milföyler de aynı yöntem ile hazırlanır. Ruloları ters çevirip soğutmak, porsiyonlara ayırmayı kolaylaştıracaktır. Kurabiye hamuru 30 dakika buzdolabında dinlendirildikten sonra 1 cm kalınlığında parçalar kesilir ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-30 dakika kadar pişirilir.

 

  1.       Nanbrangi (İran)

Malzemeler:

2 adet büyük yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 ½ su bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı gül suyu

5-6 su bardağı pirinç unu

Haşhaş

Yumurtalar kabartılır ve şeker ilave edilerek beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Yağ ve gül suyu katılır, karıştırılır. Pirinç unu tek seferde eklenerek tahta kaşık yardımıyla yedirilir. Kolay çalışılacak bir hamur elde edilmelidir. Hamurun üzeri örtülür, en az bir saat buzdolabında bekletilir. Pişim öncesi tepsilere yağlı kağıt serilir. Soğutulmuş hamurdan küçük parçalar kopartılır, yuvarladıktan sonra aralıklarla yerleştirilir. Hamurun üzerine bıçak ya da kalıpla şekil vererek haşhaş serpebilir veyahut ortasına minik bir çukur açarak haşhaş ile doldurabilirsiniz. Kurabiyeler önceden ısıtılmış 180 derece fırında renk almayacak şekilde yaklaşık 15 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra bir kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz.

 

  1.       Hadgi Badah (Irak)

Malzemeler:

2 su bardağı + 2 yemek kaşığı badem tozu

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

2 adet büyük yumurtanın beyazı

200 g toz şeker

1 yemek kaşığı gül suyu

24 adet çiğ badem

 

Badem tozu, tarçın ve tuz karıştırılır. Büyük bir kapta yumurta beyazları şeker ve gül suyu ile köpürene kadar çırpılır ve toz karışım katılır, pürüzsüz olacak şekilde harmanlanır. Şekillendirme aşamasında, su içerisine birkaç damla gül suyu katarak ellerinizi ıslatırsanız kurabiyelerin yapışmasını önleyebilirsiniz. Harçtan 1 yemek kaşığı kadar alınarak yuvarlanır. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Ortalarına birer tane badem konulur. 180 derece önceden ısıtılmış fırında altın rengi alıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.

 

Görsel Kaynaklar:  www.mashed.com

                                            www.myjewishlearning.com

 






Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün