Deprem acısı içinde akıllara kazanan dayanışma kareleri

Dünyanın dört bir tarafından ülkeler arama-kurtarma ve sağlık ekiplerini en hızlı şekilde Türkiye´ye yollarken, dayanışma ve beraberlik için simgesel anıtlarını Türk bayrağıyla kapladı. Öte yandan milyonlarca takipçisi olan dünya çapındaki ünlüler eşi görülmemiş bu afeti gündeme taşıyarak önemli ölçüde bağış toplanmasına önayak oldu. Felaketin ardından ortaya çıkan bazı kareler ise akıllardan hiç silinmeyecek.

Selin KANDİYOTİ Kültür
22 Şubat 2023 Çarşamba

Ünlü kent simgeleri kırmızı-beyaz

Brezilya Rio de Janeiro'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, deprem kurbanları anısına Türk ve Suriye bayraklarının yanı sıra destek mesajlarıyla aydınlatıldı.

 

Azerbaycan Bakü’de Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Türk bayrağına büründü.

 

Tel Aviv Belediye binası ön cephesini Türk bayrağı ile donattı.

 

Boston köprüsü kırmızı ve beyaz renklerle ışıklandırıldı.

 

Belçika’nın Gent şehrinin ünlü stadyumu Ghelamco Arena tüm dış duvarlarındaki ekranlarda Türk bayrağını yansıttı.

 

Kosova hükümeti deprem nedeniyle ülkesinde bir günlük yas ilan ederken binalarını Türk bayrağı ile ışıklandırdı.

 

Kazakistan’ın başkenti Astana’nın en simgesel yerlerinden biri olan küre şeklindeki Nur Alem Expo fuar merkezi dış cephesini Türk bayrağı ile donattı.

 

Dünyaya sesimizi duyuran Türkler

Karsu’nun ağıdı

 

Hatay’da yakın akrabalarını kaybeden Hollandalı Türk şarkıcı Karsu ‘Neredesin sen?’ adlı parçasını seslendirdiği Hollanda televizyonu ortak yardım programında 90 milyon Euro toplanmasını sağladı. Parçanın sonunda yaktığı ağıt hafızalardan silinmeyecek.

Refik Anadol kripto hesabı paylaştı

 

Dünyada isim yapmış yeni medya sanatçısı Refik Anadol, bilim ve teknoloji kanallarının 100 saatlik ‘Deprem Dayanışma YouTube Ortak Yayını’na katkıda bulundu. Anadol, deprem bölgesindeki 100 öğrencinin sanat ve tasarım alanındaki hayalini gerçekleştirmek için 1 milyon lira bağış yaptı. Anadol, NFT’leri dolayısıyla kripto para dünyasında çok aktif. Refik Anadol herkesten önce davranarak bağışların toplanabileceği bir Ethereum cüzdanın bilgisini resmi hesabından paylaştı. Kripto paralar dünya çapında yardımseverlerin ulaşabilecekleri en kolay ödeme kanalı.

Mehmet Öz deprem bölgesindeydi

 

ABD’de Mayıs 2022’e kadar yayınlanan talk şov programı ‘The Dr. Oz Show’un sunucusu ve kalp cerrahı Mehmet Öz, deprem bölgesini ziyaret etmeden önce Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri için Twitter hesabında bağış çağrısında bulundu. Antakya’da ABD merkezli Samaritan’s Purse’ün sahra hastanesini gezdikten sonra Adana’ya geçen Öz, çocuklar için protez hastanesi kurmanın öneminin altını çizdi.

Nusret Gökçe sosyal medyasını etkin biçimde kullandı

 

Nusr-et markasıyla dünya çapında tanınan Nusret Gökçe, deprem bölgesinde mutfak açmasının yanı sıra, AFAD’a 25 milyon TL bağışta bulundu. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan Gökçe sayesinde modacı Thomas Hilfiger’dan tenor Andrea Bocelli’ye, Grammy Ödüllü J.Balvin’den  eski futbolcu Roberto Carlos’a birçok tanınmış kişi Nusret’in sayfasında Kahramanmaraş depremi ile ilgili farkındalık yarattı ve bağışların toplanmasına önayak oldu.

Yabancı ünlüler depremzedeler için seferber oldu

Madonna

 

 “Herkes Aziz Valentine gününde sevgiden bahsediyor. Tüm sevgimizi ve iyileştirme enerjimizi yaşanan koca depremde büyük kayıp ve yıkım yaşayan Türkiye ve Suriye’ye gönderelim…” şeklinde başlayan ve “Bağış yapılacak en iyi yer ahbap.org” sözleriyle son bulan bir tweet’i ayakta kalan bir duvarda asılı Atatürk tablosu fotoğrafıyla birlikte paylaştı.

Drew Barrymore

 

Ünlü oyuncu Drew Barrymore, Kahramanmaraş depremzedelerine yardıma giden World Central Kitchen’ın kurucusu Jose Andrés’ın videosunu yayınlayarak, “World Central Kitchen için bağış topluyorum. Eğer niyetiniz ve imkânınız varsa buraya bağışta bulunun” ifadesini paylaştı.

Metallica

 

Metallica, resmi sosyal medya hesaplarından, kendilerinin kurduğu yardım kuruluşu 'All Within My Hands' aracılığıyla, Türkiye ve Suriye’ye World Central Kitchen aracılığıyla 125'er bin dolar bağış yapıldığını duyurdu.

Antonio Banderas

Antonio Banderas, depremden yalnızca birkaç saat sonra yaptığı Twitter paylaşımında Türkleri ve Suriyelileri dayanışma içinde kucakladığını ve onlara bu trajedi karşısında cesaret dilediğini yazdı.

 

Orlando Bloom

Instagram hikayesinden UNICEF’in bağış bağlantısını paylaşan oyuncu Orlando Bloom, kendi paylaşımında kalbinin acıdığını ifade ederek depremden etkilenen aile ve çocuklara yardım çağrısında bulundu.

 

Jennifer Lopez

Instagram’da 235 milyon takipçisi olan ünlü şarkıcı ve oyuncu Jennifer Lopez, Türkiye ve Suriye’deki ‘Jlovers-J sevenler’ ve herkese sevgisini ve gücünü yolladığını belirterek, son 100 yılın en yıkıcı depreminden etkilenen ailelere ve çocuklara UNICEF aracılığı ile yardım çağrısında bulundu.

David Beckham

Eski futbolcu David Beckham sosyal medya hesabında yıkılmış binaların fotoğraflarına yer vererek UNICEF’in bağlantı adresini paylaşan diğer bir isim oldu.

 

Shakira

Twitter’da 54 milyon takipçisi olan Shakira da UNICEF yoluyla Türkiye ve Suriye için 9,10 ve 15 Şubat tarihinde ayrı ayrı bağış isteğini tekrarlayan ünlülerdendi. Dua Lipa, Priyanka Chopra, Demy Lovato depreme yardım çağrısında bulunan diğer ünlü şarkıcılardandı.

 

Russel Crowe

Çanakkale savaşını anlatan ‘The Water Diviner’ filminin Türkiye çekimleri sırasında ülkemizle derin bir bağ kuran Russel Crowe, deprem günü “Ah Türkiye, ah kalbim, yıkan haberler...” sözlerini paylaştıktan birkaç gün sonra da 72 kişilik Avustralyalı yardım ekibinin Türkiye’ye uğurlandığı fotoğrafları paylaştı.

 

Daniel Craig

James Bond rolü ile tanınan Daniel Craig, ulusal yayınlarda akşam haberlerinden sonra yayınlanacak kamu spotlarında izleyicilere Türkiye ve Suriye için yardım etmeleri çağrısında bulunacak. Bağışlar, bugüne kadar 5 milyon pound toplanan İngiltere merkezli DEC’e (Disasters and Emergencies Committee- Afet Acil Komitesi) yönlendirilecek.

Jennifer Garner

 

Save the Children (Çocukları Kurtarın) adlı yardım kuruluşunun destekçisi olan ve bağış bağlantısını Instagram biyografisine kalıcı bir şekilde ekleyen Jennifer Garner kurumun 11,5 milyon TL bağış hedefine ulaşmasında yardımcı oluyor.

Mark Ruffalo

Oyuncu ve senarist Mark Ruffalo yardımcı olmak isteyenlere Türkiye’de arama kurtarma yapan Ahbap kuruluşunu adres gösterdi. 

 

Mark Eliyahu

Defalarca ülkemizi ziyaret eden İsrailli kemençe sanatçısı Mark Eliyahu Türkiye ve Suriye bayraklarının resmi ile “Kalbim sizinle” mesajını yayınladı.

BAFTA’DA MAVİ KURDELE

BM İyi Niyet Elçisi olan Cate Blanchett’ın önderliğinde BAFTA ödülleri gecesine katılan birçok ünlü isim Türkiye ve Suriye’deki depreme ve mültecilerin sorunlarına dikkat çekmek için kıyafetlerinin üzerine mavi kurdele taktı. Gece boyunca ön planda olan, gerek gecede ödül alan gerek aday olan ünlüler, depremzedeler ve hayatları daha da zorlaşan mültecilerle dayanışma içinde olduklarını gösterdiler. Collin Farrell, Emma Thomson, Jamie Lee Curtis, Angela Bassett ve daha birçok ünlü isim mavi kurdele taktı.

 

Cate Blanchett

After Sun filminin yazar ve yönetmeni Charlotte Wells BAFTA En İyi Çıkış Ödülünü alırken film ekibinin çoğunun Türk olduğunu belirterek, yaşanan deprem için DEC’e yardım çağrısında bulundu. Filmin başrol oyuncusu Paul Mescal da smokini üzerinde mavi kurdele taşıyan isimlerdendi.

 

Paul Mescal ve Charlotte Wells

Akıllardan silinmeyecek kareler

 

Japon yarbayın Atatürk arması

Deprem bölgesinde bulunan Japon ekibin komutanı Japonya Öz Savunma Kuvvetlerinde görev alan Yarbay Takahashi Yosuke’nin omzundaki arma herkesin dikkatini çekti. Atatürk resmi olan armada, “Maviye olan sevdamız Selanik’te açılan bir çift mavi gözle başladı” yazıyordu.

Yapay zeka ile yapılan Yunan asker ve bebek

Bir Yunan kurtarma görevlisinin bir kız çocuğa sarıldığı, sosyal medyada çok paylaşılan bu görsel, Midjourney AI adlı metin açıklamalarından görüntüler oluşturan yapay zeka programı ile oluşturulmuş. Fotoğraf hakiki olmasa bile Kahramanmaraş depreminin ardından dayanışmanın gücünü akıllara kazıdığı bir gerçek. Yaratıcı Panagiotis Kotridis, “Türkiye’de depremzedeleri kurtarmak için ellerinden geleni yapan meslektaşlarımı onurlandırmak için bunu çektim. Senin için buradayım” ifadeleriyle sosyal medya hesabından görseli paylaşmıştı.

 

Stadyumda Trabzonspor koreografisi

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde, Basel'i 1-0 mağlup eden Trabzonspor’un Vira grubu adındaki taraftarlarının yaptığı dayanışma koreografisi büyük yankı uyandırmıştı. Görselde baretinde birçok ülke bayrağı taşıyan bir arama kurtarmacı, insanları kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden Meksikalı Proteo adındaki kurtarma köpeği birlikte resmedilmişti. İsrail Devletinin, 19 can kurtararak yardıma geldikleri gerçeğini es geçtikleri için sitem ettiği Vira grubu, İsrail’den özür dilemişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün