İsrail´de yargı tasarısını ilerleten hükümete muhalefetten tepki: ´´Tarih sizi yargılayacak´´

İsrail meclisi, pazartesi gecesi yapılan oylamayla hükümetin yargı reformu yasa tasarısının ilk okumasını 63´e karşı 47 oyla kabul etti. Muhalefet çıkan sonuca sert tepki gösterdi.

Dünya
21 Şubat 2023 Salı

Yasa tasarısı ikinci ve üçüncü okumalardan geçerse, Yargı Atama Komitesinin yapısını değiştirecek, hükümetin yargı atamaları üzerindeki denetimini sağlamlaştıracak ve Yüksek Adalet Divanı'nın temel yasaları gözden geçirmesini engelleyecek.

Muhalefetin şiddetli kınamalarına, kitlesel halk protestolarına, ekonomistler, güvenlik görevlileri, hukuk uzmanları ve yabancı müttefiklerin sert uyarılarına rağmen hükümet, yasayı yasal süreçte hızlı bir şekilde ilerletti.

Muhalefet lideri Yair Lapid, tartışmalı karara Twitter'dan tepki gösterdi. Lapid, "Koalisyon üyeleri, tarih sizi yargılayacak. Demokrasiye, ekonomiye, güvenliğe verdiğiniz zarar nedeniyle, İsrail halkını parçalıyorsunuz, siyasi görüşlerinden dolayı insanların birbirlerinden nefret ettiği bir ortam yaratıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yeş Atid Milletvekili Ram Ben-Barak, "Nazi partisi de bir demokrasi olarak başladı ve bir diktatörlük olarak sona erdi" dedi.

Netanyahu Ben-Marak’ın Nazi benzetmesini kınadı. ‘‘Muhalefet artık çığırından çıktı. Ram Ben-Barak utanç verici ve skandal bir şekilde İsrail hükümetini Nazilerle karşılaştırıyor. Protesto liderleri koalisyon üyelerini evlerine hapsetmeye çalıştı. Muhalefet üyeleri, meclis genel kurulunda İsrail bayrağını küçük düşürdü’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün