Depremi ´ilahi adalet´ olarak tanımlayan hahama kınama

Dünya Yahudi Kongresi, Türk Yahudi Toplumu ve bazı hahamlar, Türkiye ve Suriye´deki ölümcül depremin ´ilahi adalet´ olduğu yönünde açıklamalar yapan İsrailli haham Shmuel Eliyahu´yu kınadı.

Dünya
13 Şubat 2023 Pazartesi

İsrail'in Hahambaşılık Konsey Üyesi Shmuel Eliyahu'nun cuma günü İsrailli muhafazakâr ve dindar haftalık haber bülteni Olam Katan'da, ‘‘Türkiye ve Suriye'deki deprem ilahi adalet. Tanrı bize kötülük yapan ülkeleri cezalandırıyor. Lübnan İsviçre gibiydi, cehenneme döndü. Suriye yüzyıllarca Yahudilere zulmetti. Tanrı Türkiye hakkında da hüküm verecek. Dünya temizleniyor’’ şeklindeki yorumlarına Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder tepki gösterdi.

Başkan S. Lauder, "Haham Shmuel Eliyahu tarafından yapılan korkunç yorumlar karşısında dehşete düştüm. Kendini ruhani lider olarak tanımlayan birinin 30 binden fazla erkek, kadın ve çocuğun trajik ölümleriyle harap olmaması bana akıl almaz geliyor. Yalnızca bu ölümlerin değil, tüm felaketlerin ve trajedilerin Tanrı'nın iradesi olduğuna inanması bana acı veriyor. Ben iyilik ve merhamet sahibi bir Tanrı'ya inanıyorum. Hem kaybedilen canların yasını tutan hem de hayatta kalanlarla biraz teselli bulmaya çalışan Türkiye ve Suriye halkına katılıyorum. Nefreti dolu söylemler yaymak yerine, birbirimize yardım etmeli ve desteklemeliyiz’’ ifadelerine yer verdi.

Türk Yahudi Toplumu, Twitter’da yaptığı paylaşımda, Shmuel Eliyahu’nun bu kabul edilemez beyanını esefle karşılıyor, kınıyoruz’’ dedi.

İsrail’de Har Etzion Yeşivası’nda (dini eğitim verilen kuruluş) öğretmenlik yapan Haham Avraham Stav, "Haham Eliyahu’nun söylemleri beni rahatsız etti. Türkiye'deki korkunç manzaralar ve ölümler arasında ‘düşmanların ölmesinden duyulan memnuniyet’ düşüncesi bize hiçbir şey yapmayan binlerce insana değil teröristlere saklanmalıdır’’ dedi.

Haham Yehuda Gilad ise, ‘‘Eliyahu'nun yorumlarını tekrar tekrar okudum ve buna inanamıyorum. Tanrı'nın suretinde yaratılmış binlerce insan evlerinin yıkıntıları altına gömülüyor, yaşlılar ve bebekler korkunç bir ıstırap içinde ölüyor ve biz bunu kendi yararımıza mı görmeliyiz? Bu tür duygular Tevrat'ın öğretilerine uygun değil’’ ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün