´You People´ komedi filmi merceğinden siyahi-Yahudi ilişkileri

Türkiye Netflix´te en çok izlenen üçüncü film olan ´You People´ karışık evlilikler konulu filmlerin bugüne kadar işlememiş olduğu bir ilişkiyi merkezine alıyor: Yahudi bir damat ve siyahi bir gelin.

Selin KANDİYOTİ Kültür
1 Şubat 2023 Çarşamba

Los Angeles’ta yaşayan Yahudi bir erkek ile Müslüman ve siyahi bir kadının aşkını ve tarafların ebeveynlerinin buna tepkisini konu edinen ‘You People’ adındaki Netflix yapımı film iki toplumun birbirleriyle çekişmeli ilişkisine de ayna tutuyor.

Yahudi asıllı yapımcı Kevin Misher filmin insanların karşı tarafın bakış açısını anlamasını ve bu sayede gelişmelerini sağlayacağını düşünüyor. Misher, 2000 yılı yapımı ‘Meet The Parents’ (Ben Stiller- Robert De Niro) filminin de yapımcısıydı. ‘You People’ın bu filme benzerliği gözlerden kaçmıyor. Önemli bir fark yeni filmde Yahudi ailenin Amerika’nın beyaz ayrıcalıklı kesimi olarak resmedilmesi. Beyaz liberal ailenin oğullarının seçimi hakkında endişeli olmayıp günümüzün değişen kültürü bağlamında siyahi gelinle samimiyetsizce hava atması da filmi ayrıştırıyor.

Yönetmen koltuğunu paylaşan siyahi Kenya Barris ve Yahudi Jonah Hill (aynı zamanda başrol oyuncusu) bir yıl evvel filmi çekmeyi bitirdiklerinde filmin yayınlanmasının ABD’de siyahi-Yahudi ilişkileri tartışmalarının alevlendiği döneme denk geleceğini bilmiyorlardı.  Kanye West’in Hitler aşığı olduğunu belirttiği antisemit çıkışlarının damga vurduğu bir senede bu filmde Kanye West’in iki şarkısının kullanılması kötü bir tesadüf oldu. Nitekim son anda şarkının çalındığı bölüm film fragmanından çıkarıldı.

Filmde ana Yahudi karakter Ezra’yı Jonah Hill, karşısında sürekli gerilim yaşadığı Müslüman siyahi kayınpederi rolünü ise Eddie Murphy oynuyor. Ezra’nın annesi rolünde ise yine Yahudi asıllı Julia Louis-Dreyfuss bulunuyor. Baba rolünde, baba tarafından Yahudi olan ve X-Files’dan tanınan David Duchovny oynuyor. Gelini canlandıran Lauren London’ın babası da Aşkenaz Yahudi’si.

Filmde Yom Kipur sahnesinde Los Angeles’ta Misher’in bizzat gittiği sinagogun hahamı ve hazanı rol aldı. Filmde geçen tüm Yahudi unsurlarla ilgili ‘Hebrew Helpers’ adındaki ülke genelinde tanınan ve Yahudi çalışmaları yapan kuruluştan danışmanlık alındı.

Filmin en gerilimli sahnesinde Holokost ile siyahi insanların kölelik günleri karşılaştırılıyor. Eddie Murphy’nin canlandırdığı baba, antisemit söylemleriyle ünlü ‘Nation of Islam’ lideri Louis Farrakhan’ın sıkı bir takipçisi fakat filmin komedi niteliğinin kaybolmaması adına bu konu derinlemesine işlenmiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün