Renewal- ABD´li Ortodoks Yahudilerinden yaşam hediyesi

Ortodoks Yahudilerinin Brooklyn´de kurmuş olduğu ´Renewal´ (Yenilenme) adındaki kâr amacı gütmeyen kuruluş, Yahudi cemaati içerisinde böbrek eşleştirmesi yaparak hayat kurtarıyor.

Selin KANDİYOTİ Kültür
25 Ocak 2023 Çarşamba

Kurulduğu 2006’den beri 900. böbrek nakline aracı olan Renewal adındaki kuruluş ABD’de önde gelen nakil merkezlerinin bile başvurduğu bir merkez haline geldi. Ortodoks Yahudileri bu derneği ilk kurduklarında yalnıza böbrekleri bağışlayacak insanlara karar verme aşamasında yardımcı oluyordu. Bugün Renewal’ın modelini örnek almak isteyen onlarca kuruluş bulunuyor. Ortodoks Yahudiler ABD nüfusunun yalnızca binde 2’sini oluşturuyor ancak bir yılda yapılan böbrek nakillerinde donörlerin yüzde 15’i Ortodoks Yahudi’si. Düşünce yapıları ise şöyle: “Tanrı bize iki böbrek verdi, birisi bizim için, diğeri de birinin ihtiyacı olduğunda vermemiz için.”

Renewal kronik böbrek hastalığından mustarip olanlara eşleşebilecekleri organ bağışçılarını buluyor ve prosedürün başından sonuna kadar ücretsiz destek veriyor. Bağışçıların hepsini ‘mitzvah’ yapmak isteyen Ortodoks Yahudiler oluştururken alıcı taraf tüm Yahudi cemaatlerinden olabiliyor. Nakil ameliyatıyla ilgili tüm masraflar alıcı tarafından karşılanırken, Renewal sürecin en başından donörün ulaşım harcamalarını, tıbbi testlerini, donörün refakatçıları da dahil olmak üzere yemek ve barınma maliyetlerini karşılıyor. Dönörlerin iyileşme sürecinde kaçırdıkları kazançlarını da bir aya kadar ödüyorlar.

Böbreklerin çalışmadığı durumda vücutta biriken toksin yapay olarak diyaliz yöntemiyle dışarı çıkarılıyor. Diyalizle hayat süresi en fazla 5-10 yıl uzatılabiliyor oysa böbrek nakliyle çok daha uzun ve kaliteli bir yaşam mümkün oluyor. İnsan iki böbrekle doğmuş olsa da bir böbrek görevi mükemmel bir şekilde yerine getirebiliyor. Canlı böbrekler, hayatını kaybeden hastalardan gelen böbreklere göre iki kat verimli çalışıyor, ayrıca yüzde 95 olasılıkla naklin hemen ardından böbrek çalışmaya başlıyor. Cansız böbreklerin işlevselliğini kazanması zaman alıyor.

Renewal’ın kurucularından Haham Josh Sturm, haftada ortalama üç kişinin böbrek aradığını, yalnızca bir kişinin donör olmak için aradığını söylüyor. Renewal’ın en genç donörü 21, en yaşlı donörü 77 yaşında. Organ nakli yapılan en genç hasta 2, en yaşlı hasta ise 86 yaşında. Organ bağışlamak isteyen yılda 2 bin kişiye organ bağışı kan ve doku testleri yapılıyor. Renewal’ın listesinde şu anda böbrek bekleyen 300 kişi bulunuyor. Genel olarak ABD’de yılda 90 bin kişi bekleme listesine giriyor ve yalnızca 16 bini organ nakli olabiliyor. Renewal’ın listesinde yalnızca ABD değil, İsrail, Kanada, İngiltere ve Brezilya’dan hastalar bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün