Avrupa Yahudi Öğrenciler Birliği, Twitter´a dava açtı

Avrupa´nın önde gelen Yahudi öğrenci derneği, Twitter´da filizlenen antisemitizm, Holokost inkârı ve diğer nefret söylemleri nedeniyle sosyal medya şirketini mahkemeye verdi.

Dünya
1 Şubat 2023 Çarşamba

Brüksel merkezli Avrupa Yahudi Öğrenciler Birliği (EUJS) ve Berlin merkezli HateAid, geçtiğimiz hafta, nefret söylemini platformdan kaldırma taahhüdünü yerine getirmediği nedeniyle Twitter'a Berlin Bölge Mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu.

Alman Parlamento Binasının önüne Twitter'ın logosu ve hashtag içeren bir stant yerleştirilmesini içeren HateAid tarafından başlatılan Dijital Adalet Hareketi'nin bir parçası olan eylem, Berlin merkezli Alfred Landecker Vakfı tarafından desteklendi.

Eylem, Almanya'nın ülke çapında törenler ve etkinliklerle anmaya hazırladığı Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde gerçekleşti.

160 bin kadar Avrupalı Yahudi öğrenciyi temsil eden EUJS'nin Başkanı Avital Grinberg, bu eylemin yeterli olmadığını söyledi. Grinberg, "Holokost'un anılması yalnızca duygusal konuşmalarla değil, aynı zamanda açıkça ortaya konulan görüşler, kararlı eylemler ve koruyucu yasalarla da ifade edilmelidir" dedi.

Dava duyurusu, Twitter'ın Amerikan Holokost inkârcısı ve beyaz üstünlükçü Nick Fuentes'in, geçen yıl Elon Musk’ın nefret figürlerine yönelik kapsamlı affı sayesinde Twitter’a geri dönmesinden yalnızca bir gün sonra geldi. Hesabının aktif olmasının ardından hemen antisemit yorumlar paylaşan Fuentes, Twitter'dan tekrar yasaklandı.

Ancak öğrenci grubunun davasına göre site antisemitizmi ortadan kaldırmıyor. Berlin'deki Preu Bohlig hukuk firması, Twitter'ın şikâyetleri ciddiye almadığını iddia ettikleri altı özel vakayı temel alarak, Twitter'a dava açtı. Firmanın ortaklarından Torben Duesing Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Alman yasalarına göre yasa dışı olan antisemit içeriğin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

“Amaçları iki yönlüdür: bir sosyal medya dağını hareket ettirmek ve nefret söylemi hedeflerini konuşmaya teşvik etmek” diyen idareciler, tümü son üç ayda yayınlanan altı vakanın, daha fazla propagandasını yapmamak için açıklanmadığını söylediler.

Ancak Öğrenci Birlikleri, Holokost inkârıyla ilgili bir davada Twitter'ın içeriği kaldırmayı açıkça reddettiğini bildirdiler.

Dijital mahremiyeti sağlamak, Avrupa yasaları ve düzenlemeleri nedeniyle yanlış bilgileri ele alma biçimlerini değiştirmek zorunda kalan teknoloji şirketleri için Avrupa zorlayıcı bir sınır oldu. Öğrencilerin davası, platformu içeriği kaldırmaya zorlamak için özellikle Almanya'nın Holokost inkârını ve Nazi ideolojisinin yüceltilmesini yasaklayan güçlü yasalarından yararlanmayı amaçlıyor. Diğer AB ülkelerinde de bunlara benzer yasalar var.

Alman Yahudi yazar ve aktivist Marina Weisband basın toplantısında ''Twitter'ın şikâyetlere yeterince yanıt vermemesi kişinin denemekten vazgeçmesi gerektiği anlamına gelmiyor'' dedi. Dünyanın dört bir yanındaki tüm Twitter kullanıcılarının, "kullanıcıları nefret söyleminden korumak için tasarlanmış" hizmet şartlarını kabul ettiğini söyledi. “Ancak Twitter bu şartları uygulamıyorsa, bunların değeri nedir?” diye sordu.

Grinberg, “Twitter ‘Yahudi hakları insan haklarıdır’ görüşünü paylaştığını iddia ediyor. Ama gerçek tam tersi gibi görünüyor" dedi.

Musk'ın satın almasından kısa bir süre sonra personeli işten çıkardığından beri bir halkla ilişkiler ekibi olmayan Twitter'dan, davaya ilişkin bir yanıt gelmedi. Şirket hâlihazırda, Musk'ın platformdaki nefret söylemi konusunda harekete geçmemesine karşılık olarak, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği ve diğerlerinin yaptığı baskı sonucunda, gelirini keskin bir şekilde azaltan reklam verenlerin boykotuna tabi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün