İsviçre´de Nazi sembollerini yasaklama tasarısı

İsviçre´nin Cenevre Kantonundaki milletvekilleri Nazi sembollerini yasaklamak için harekete geçti.

Dünya
1 Şubat 2023 Çarşamba

Cenevre Cumhuriyeti ve Kantonu Yasama Meclisi Nazi sembollerini yasaklayacak teklifi İnsan Hakları Komisyonuna göndermek için oy kullandı; tasarı kabul edilirse yerel referandum yapılmadan önce İsviçre Parlamentosu tarafından onaylanması gerekecek.

Geçtiğimiz ay askeri hatıralar satılan bir pazara asılan kocaman gamalı haç bayrağı veya Üçüncü Reich rozetlerinin internet üzerinden açık açık satılışı çoğu kişiyi dehşete düşürse de İsviçre'de Nazi sembollerini sergilemek ve satmak halen gayet yasal.

Fakat ancak ülkenin 26 kantonundan biri olan Cenevre'de bir şeyleri değiştirmek için çalışmalar başladı.

Bölgedeki partiler arası bir grup milletvekili kantonun anayasasının “Nazi sembollerinin, amblemlerinin veya diğer herhangi bir Nazi objesinin toplum içinde sergilenmesini veya giyilmesini” yasaklayacak şekilde değiştirilmesini teklif etti.

Cenevre'nin yasama meclisi tasarıyı geçtiğimiz cuma günü yani Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Gününde görüşerek 56'ya 28 oyla daha ayrıntılı incelenmek üzere İnsan Hakları Komisyonuna gönderme kararı aldı.

Yeşiller Partisi Milletvekili François Lefort, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Herkes metinde yazanlara katıldığını, iyi karşılandığını, gerekli ve faydalı olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Tasarı Cenevre Konseyi tarafından kabul edilirse, önce İsviçre'nin Bern şehrindeki federal parlamento tarafından sonra da Cenevre'de bir referandum yoluyla onaylanması gerekecek.

Müzeler ve film yapımları, Cenevre'yi Avrupa'nın geri kalanının çoğuyla aynı uygulamaya getirecek olan yasaktan muaf tutulacak.

Tasarıyı imzalayanlardan Liberal Parti Milletvekili Alexis Barbey AFP'ye açıklamasında, "Nazi fikirlerinin bunlar aracılığıyla ifade edilmesini engellemek için asla geç değildir" dedi. Lefort, Nazizm etrafında yaratılan bu ‘mevcut hastalıklı romantizmi’ kınayarak, faşist hatıra eşyaları ticaretinin ‘ırkçı bir ideolojiyi desteklediğini ve demokrasi için tehlikeli olduğunu’ vurguladı.

Tasarıyı başlatan popülist sağcı İsviçre Halkı Partisi Milletvekili Thomas Blasi ifadesinde, "Bu son derece sembolik, çünkü farklı partilerden politikacılar, Nazi sembollerini ve objelerini yirmi yılı aşkın bir süredir yasaklamaya çalışıyor. Nazizm'e ne Avrupa'da ne de İsviçre'de kesinlikle yer yok" dedi. 

Blasi, 1945-1964 arasında Fransa'nın savaş dönemi önderi Charles de Gaulle'ün emir subayı olarak görev yapmış olan Gaston de Bonneval'in torunu. Bonneval, 1943’te Gestapo tarafından tutuklanmış ve Mauthausen Kampında iki sene geçirmişti.

Yaklaşık 200 bin tutuklu bu kampa getirilmiş ve neredeyse 100 bin kişi burada hayatını kaybetmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün