´Kaşer-ruh´ adlı yemek ve anı kitabı, yılın Yahudi kitabı seçildi

Şef Michael Twitty´nin Yahudi ve Afrikalı-Amerikalı kimliklerini yemek tabağında birleştirmeye adadığı kariyerini anlatan ´Kaşerruh / Koshersoul´ adlı kitabı, Yahudi Kitapları Konseyi tarafından ´2022 yılının Yahudi kitabı´ seçildi.

Dünya
25 Ocak 2023 Çarşamba

Yahudi ve Afrikalı-Amerikalı mutfak kültürleri ve tarihlerini biraraya getiren ve alt başlığı ‘Afrikalı-Amerikalı bir Yahudinin İnanç ve Yemek Yolculuğu’ olan kitabı, Everett Ailesi Fonu Yılın Kitabı olmaya neden layık gördüklerini açıklarken konsey, “Bu kitap teoloji, kimlik ve tabi yemek dünyasının derinine inerken, okura da kendi mirasına ve dinine derin ve farklı bir bakış atma dürtüsü veriyor,” dedi.

Geçtiğimiz hafta Manhattan’da gerçekleşen ve açılış geleneği olduğu üzere ‘Hayatımızı Değiştiren Kitaplar Festivali’ kapsamında kazananları açıklanan 72. Ulusal Yahudi Kitap Ödülleri’nde Dani Şapiro da ‘Uyarı Ateşleri /Signal Fires’ adlı kitabıyla, ikinci Ulusal Yahudi Kitap Ödülü’nü kazandı. Yazar, 15 yıl aradan sonra yazdığı romanında, ölümlü bir trafik kazasının elli yıl boyunca bir aileyi nasıl etkilediğinin izini sürüyordu.

Ashley Goldberg de, bir Yahudi okulunda gerçekleşen bir skandal sonrası, okulun biri laik diğeri ise dindar iki öğrencisi tarafından tutulan yolları anlattığı ‘Tiksinme /Abomination’ adlı romanıyla Goldberg İlk Roman Ödülü’nü aldı. Miriam Ruth Black, 20. yüzyıl başlarında New York’un Aşağı Doğu bölgesinde bir semte yerleşen göçmenlerin hikayesini ele aldığı ‘Shayna’ adlı romanıyla Miller Ailesi Kitap Klubü Ödülü’ne layık görüldü.

Diğer kurgusal olmayan roman kategorilerinde,

Michael Frank, ‘Yüz Cumartesi: Stella Levi ile Kayıp Dünyayı Aramak /One Hundred Saturdays: Stella Levi and the Search for a Lost World’ adlı kitabıyla Soykırım Anıları kategorisinin yanı sıra Sefarad Kültürü kategorisinde de ödüle layık görüldü. Kitap, Rodos’ta bir zamanların canlı Sefarad Cemaatini, bir soykırım kurtulanı olan Levi’nin gözünden, yazarla ettiği sohbetler ile anlatıyor.

Nomi M. Stolzenberg ve David N. Myers’ın yazdıkları ‘Amerika Kasabası: New York’un Kuzeyinde Bir Hasidik Köy, Kiryas Joel’in Oluşması /American Shtetl: The Making of Kiryas Joel, a Hasidic Village in Upstate New York’ Amerikalı Yahudi Çalışmaları En İyi Kitabı seçildi.

Jonathan Freedland ise, görgü tanığı olarak ölüm kamplarıyla ilgili verdiği raporlar müttefik devlet yetkilileri tarafından hiçe sayılmış olan Rudolf Vrba’nın öyküsünü anlattığı ‘Kaçma Uzmanı: Dünyayı Uyarmak Üzere Auschwitz’den Kaçan Adam /The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World’ adlı kitabıyla hem Biyografi Ödülü hem de Soykırım Ödülü’ne layık görüldü.

Kenneth B. Moss’un ‘Seçilmemiş Halk: Savaşın Ortasında Polonya’da Yahudi Politik Hesaplaşması /An Unchosen People: Jewish Political Reckoning in Interwar Poland’ adlı kitabı da Gerrard ve Ella Berman Anısına Tarih Kitabı Ödülü’nü aldı.

Danya Ruttenberg’in ‘Pişmanlık ve Telafi Hakkında /On Repentance and Repair’ adlı, bir hahamın çağdaş kültürde özür dileme ve affetme üzerine düşüncelerini anlattığı kitabına Çağdaş Yahudi Yaşamı ve Pratiği Ödülü verildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün