Son on yılda Rusya´daki Yahudi nüfusu hızla düştü

Rusya´nın Ukrayna´yı işgal ettiğinden beri Yahudilerin Rusya´dan toplu göçü dikkat çekiyordu. Ancak Rusya istatistik bürosuna göre ülkenin Yahudi nüfusu aslında işgalden çok önce düşmeye başlamıştı.

Dünya
18 Ocak 2023 Çarşamba

Rusya Federal İstatistik Servisi'nin 2021 genel nüfus sayımına göre 82.644 kişi kendini Yahudi olarak tanımladı.

Rus-Yahudi haber ajansı Lechaim'e göre, ayrı olarak yaklaşık 2000 kişi de kendilerini Dağ Yahudileri (Azerbaycan ve Kafkas Dağları), Rusya'da yaşayan İsrailliler, Gürcü Yahudileri, Buhara Yahudileri (Özbekistan ve Orta Asya'dan), Karay ve Kırımçak Yahudileri (Kırım'dan) olarak tanımladılar.

Rusya'nın 2010 genel nüfus sayımına göre 160 bin kişi kendini Yahudi ya da ilintili grupların bir parçası olarak tanımlamışlardı. Bu da son on senede Yahudi nüfusunda yarıdan fazla bir düşüş olduğunu gösteriyor. Aynı zaman aralığında Rusya'nın toplam nüfusu yüzde 3,5 attı.

Lechaim'e göre bu zaman aralığında sayıları artan tek Yahudi grupları, Karay ve Kırımçak Yahudileri oldu. İki grup da Rusya'nın 2014 senesinde işgal ettiği Kırım bölgesinde yaşarlar ki bu da aslında 2010 senesindeki nüfus sayımına katılmadıkları anlamına geliyor.

Bu rakamlar, Ukrayna savaşı başladığından beri gerçekleşen büyük Rus Yahudi göçünü yansıtmıyor. İşgalin ilk altı ayında yaklaşık 20 bin kişinin göç ettiği tahmin ediliyor. Böyle bir göçten sonra Rusya'nın Yahudi nüfusunun bugün 60 binden az olduğu düşünülüyor.

Göç eden çoğu Rus Yahudi’si İsrail'e gitti. İsrail göçüne yardımcı olan Jewish Agency'ye göre, 2010-2019 arasında 66.800 kadar Rus aliya yaptı. Putin, savaşla beraber dünyada izole edilmesi üzerine ülkesindeki yabancılara baskıları arttırdı. Bunun bir parçası olarak Jewish Agency de bazı kısıtlamalara maruz kaldı.

Rus ve Ukraynalıların İsrail'e akın etmeleri, büyükbaba ya da büyükannelerinden herhangi birisinin Yahudi olması durumunda İsrail'e aliya hakkı veren kanunun sorgulanmasına sebep oldu. Bu kanunla, Rusya'dan her göç edenin kendi ülkelerinde gerçekleştirilmiş nüfus sayımında kendilerini Yahudi olarak tanımlamadıkları anlamına geliyor.

Nüfus sayımının yakalamadığı başka Rus Yahudileri de olabilir. Lechaim'e göre 17 milyon kişi sayımda 'uyruk' bölümünü boş bıraktı ya da hiçbir uyruğa bağlı olmadıklarını belirtti. Böyle bir hareketi de antisemitizmin arttığı ülkede pek çok Yahudi'nin yapabilmiş olacağı tahmin ediliyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün