Avrupa Yahudi Kongresinden, Yahudi toplulukların 50 yıl içinde asimile olacağı iddiası

Avrupa Yahudi Kongresi (EJC) Başkanı Dr. Ariel Musicant, pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanlığı´nda yapılan toplantıda 30 ila 50 yıl içinde küçük Yahudi toplulukların %50´sinin asimilasyon nedeniyle yok olacağını iddia etti.

Dünya
16 Ocak 2023 Pazartesi

Dr. Ariel Musicant, Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 28 ülkeden yaklaşık 40 Yahudi cemaati liderinin katıldığı konferansta Yahudilerin asimile olmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Musicant, "Mevcut rakamlar, Yahudi diasporasındaki evliliklerin ve asimilasyonun son derece yüksek olduğunu gösteriyor.  Yahudilerin kendi toplumu dışında yaptıkları evlilikler Avrupa'da %50 ve ABD'de %75 civarında. Bu eğilim devam ederse, Yahudi diasporasının büyük bir kısmı bir ila iki nesil içinde yok olacak. Diğer bir deyişle, küçük Yahudi topluluklarının %50'si önümüzdeki 30 ila 50 yıl içinde yok olacak. Asimilasyon bugün Yahudi halkının en büyük düşmanıdır. Yahudi yaşamını yalnızca antisemitizm ve Holokost'u hatırlamak değil. İsrail dışında Yahudi yaşamını desteklemek istiyorsak, erişimi artırmalı ve mümkün olduğunca çok sayıda Yahudi’ye Yahudi yaşam tarzını ulaştırmalıyız” dedi.

Musicant, İsrail ve Yahudi kurumlarını diaspora Yahudiliğine yatırımlarını önemli ölçüde artırmaya çağırdı. Musicant, ‘‘Çocukların %70'inden fazlasını Yahudi okullarında okutmalıyız, İsrail'deki Avrupalı topluluklardan Yahudi öğretmenler yetiştirmeliyiz. Mümkün olduğu kadar çok Yahudi’yi İsrail'e getirmeye, Birthright, Masa ve Limmud gibi programları artırmaya çalışmalıyız’’ ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün