Tepkilerin ardından Google antisemit ´Yahudi´ tanımını değiştirdi

Yahudi hakları savunucularının Google´ın rencide edici ´Yahudi´ tanımına dikkat çekmesi ve bir açıklama istemesinin ardından Google hızla özür diledi ve tanımı değiştirdi.

Dünya
11 Ocak 2023 Çarşamba

Google araştırma motoruna ‘Yahudi’ yazan kullanıcılar geçtiğimiz salı günü en üstte çıkan açıklamanın klişe bir antisemit içeriği olduğunu gördü. Araştırma motorunun ilk sırada yer alan ‘Yahudi’ tanımının karşılığı ‘başkalarıyla cimri ve adice pazarlık etmek’ şeklindeydi.

Daha alt sıralarda sözcüğün farklı çekim halleri yer alıyordu; ‘jewed /kazık atmak’ gibi…

Yahudi hakları savunucusu gruplar bu tanımları işaretleyerek Google’a başvurdu ve acilen bir açıklama yapmalarını istediler.

İsrail’in Birleşmiş Milletler Elçisi Aviva Klompas, söz konusu rencide edici tanımın ekran görüntüsü üzerine paylaştığı tweet’te “Eğer ‘Yahudi’ kelimesini Google’larsan çıkan sözlük sonuçları resmen şok edici” yazdı.

‘Stop Antisemitism/ Antisemitizm’e dur de’ bu antisemit metne istinaden “Google bu kabul edilemez” tweet’ini paylaştı.

 Dünya Yahudi Kongresi ise “Google’ın kullanmış olduğu yapay zekânın ‘Yahudi’ sözcüğünün nefret söylemi içeren tanımlarını fark etmemesi çok endişe verici bir durum. Derhal bunun düzeltilmesi doğrultusunda adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

Google Arama Motoru İrtibat Şefi Danny Sullivan hatayı düzelttikten sonra Twitter’da şirket adına bir özür yayınladı. Tweet’inde “Google tanımlar için sözlük uzmanı üçüncü şahıslardan lisanslı hizmet almakta. Çok özür dileriz. Biz sadece gerçek sözlük anlamları incitici olanları gösteriyoruz. Burada durum öyle değil. O nedenle söz konusu tanımlara erişimi kaldırdık ve daha ileride tekrarlanmaması için ortaklara geri bildirimleri yolladık” açıklamasında bulundu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün