Netanyahu´dan ´yargı reformuna´ destek

İsrail Başbakanı Netanyahu, Adalet Bakanı Levin´in yargı sistemine getirmeyi planladığı tartışmalı reformların "seçmenin iradesini temsil ettiğini" belirtti.

Dünya
11 Ocak 2023 Çarşamba

Binyamin Netanyahu, kabine toplantısında, yargı reformunun demokrasi için tehlike olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Söz konusu reformların seçmenin iradesi olduğunu söyleyen Netanyahu, "Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge, özellikle son birkaç yılda fazla bir şekilde ihlal edildi. Bu, dünyada eşi benzeri olmayan olağanüstü bir olgu" dedi. Netanyahu, doğru dengeyi yeniden sağlamaya çalışmanın demokrasiyi güçlendireceğini savunarak, bunu sorumlu bir şekilde yapmak gerektiğini ve yapacaklarını dile getirdi.

Adalet Bakanı Levin, geçen hafta, "Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan ve Meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren" bir dizi yasa planladıklarını duyurmuştu.

Bu açıklama hafta sonu protestoları da beraberinde getirdi. Netanyahu hükümetinin, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş koalisyon ortağı Aryeh Deri'nin bakan olarak görev yapmasına izin veren tartışmalı yasayı onaylaması da kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün